Hlavní obsah

Recept na větrníky podle cukrářky Ivety Fabešové

Jeden z nejoblíbenějších dezertů v Česku, na který narazíte téměř v každé kavárně – ano, řeč je o větrnících. Pokud jste příznivci pečení a s radostí zkoušíte i náročnější postupy, pusťte se do přípravy podle receptu cukrářky Ivety Fabešové.

Foto: Profimedia.cz

Větrníky patří mezi nejoblíbenější české zákusky.

Článek

INGREDIENCE

Odpalované těsto

  • 125 g plnotučného mléka
  • 125 g vody
  • 110 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 300 g vajec

Krém

  • 1/2 ks vanilkového lusku
  • 436 g plnotučného mléka
  • 120 g žloutků 
  • 87 g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla

Poleva

  • cukrový fondán
  • voda

POSTUP:

  • Mléko, vodu a máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce a přiveďte k varu.
  • Během varu vsypte celé množství mouky a za stálého míchání vařte na mírném ohni.
  • Jakmile se na dně hrnce vytvoří světlý povlak, přendejte směs do mixéru a zlehka zamíchejte.
  • Zchlaďte těsto na 45 °C a za stálého míchání přidávejte postupně vejce.
  • Až budou všechna vejce vmíchaná do těsta, naplňte jím cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 6 cm.
  • Plech vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dejte vychladit a mezitím připravte krém.
  • Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem, vyškrábněte semínka, s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem a zahřejte.
  • Nechte pár minut vylouhovat, poté vanilkový lusk odstraňte.
  • V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob.
  • Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte.
  • Vraťte zpátky do hrnce a zahřejte na teplotu 85 °C.
  • Sundejte z plamene a vmíchejte máslo.
  • Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout.
  • Poté krém naplňte do cukrářského sáčku.
  • Cukrový fondán zahřejte na teplotu maximálně 45 °C. Kdyby byl příliš hustý, zřeďte ho vodou.
  • Větrníky vodorovně rozřízněte napůl a vršek namočte do fondánu.
  • Na spodní část nastříkejte žloutkový krém a přiklopte vrchní půlkou.
Související témata:

Výběr článků

Načítám