Článek
INGREDIENCE
Odpalované těsto
- 125 g plnotučného mléka
- 125 g vody
- 110 g másla
- 150 g hladké mouky
- 300 g vajec
Krém
- 1/2 ks vanilkového lusku
- 436 g plnotučného mléka
- 120 g žloutků
- 87 g cukru krupice
- 35 g kukuřičného škrobu
- 30 g másla
Poleva
- cukrový fondán
- voda
POSTUP:
- Mléko, vodu a máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce a přiveďte k varu.
- Během varu vsypte celé množství mouky a za stálého míchání vařte na mírném ohni.
- Jakmile se na dně hrnce vytvoří světlý povlak, přendejte směs do mixéru a zlehka zamíchejte.
- Zchlaďte těsto na 45 °C a za stálého míchání přidávejte postupně vejce.
- Až budou všechna vejce vmíchaná do těsta, naplňte jím cukrářský sáček a na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru 6 cm.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut. Dejte vychladit a mezitím připravte krém.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte nožem, vyškrábněte semínka, s celým luskem je dejte do hrnce s mlékem a zahřejte.
- Nechte pár minut vylouhovat, poté vanilkový lusk odstraňte.
- V míse smíchejte žloutky, cukr a škrob.
- Na směs nalijte vanilkové mléko a promíchejte.
- Vraťte zpátky do hrnce a zahřejte na teplotu 85 °C.
- Sundejte z plamene a vmíchejte máslo.
- Přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici úplně vychladnout.
- Poté krém naplňte do cukrářského sáčku.
- Cukrový fondán zahřejte na teplotu maximálně 45 °C. Kdyby byl příliš hustý, zřeďte ho vodou.
- Větrníky vodorovně rozřízněte napůl a vršek namočte do fondánu.
- Na spodní část nastříkejte žloutkový krém a přiklopte vrchní půlkou.