Článek
INGREDIENCE:
Na rozkvas
- 60 g žitného kvásku
- 350 g vody
- 140 g žitné celozrnné mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
Na chléb
- 190-210 g vody
- 1 lžičku chlebového koření nebo kmínu
- 2 velké hrsti mladých kopřiv
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 310 g hladké mouky
- 3 lžičky soli
POSTUP:
- Suroviny na rozkvas zamícháme a v teple necháme asi 12-14 hodin kvasit.
- K hotovému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme těsto.
- Ke konci hnětení přidáme opláchnuté a drobně pokrájené kopřivy.
- Těsto v míse zakryjeme proti osychání a necháme v teple 1-2 hodiny vykynout.
- Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout, opět 1-2 hodiny.
- Ošatku s kynoucím těstem můžeme vsunout do velikého igelitového sáčku, který pomáhá udržet vlhké a teplé prostředí.
- Vykynutý bochník vykulíme z ošatky na plech s pečicím papírem nebo fólií, důkladně orosíme vodou a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220-230 °C cca 45-50 minut.