Článek
Nezdravý jídelníček a špatná životospráva, do níž patří nedostatek pohybu, nadváha, nadměrná konzumace alkoholu a kouření, způsobují třikrát více nádorových onemocnění než geny způsobující náchylnost k nádorovým onemocněním. Podle expertů ze Světového fondu pro výzkum rakoviny (WCRF) je naprostá většina případů rakoviny výsledkem špatného životního stylu a jen pět až deset procent nádorů vzniká kvůli špatným genům.
Nezdravý jídelníček a špatná životospráva, do níž patří nedostatek pohybu, nadváha, nadměrná konzumace alkoholu a kouření, způsobují třikrát více nádorových onemocnění než geny způsobující náchylnost k nádorovým onemocněním. Podle expertů ze Světového fondu pro výzkum rakoviny (WCRF) je naprostá většina případů rakoviny výsledkem špatného životního stylu a jen pět až deset procent nádorů vzniká kvůli špatným genům.
Nezdravý jídelníček a špatná životospráva, do níž patří nedostatek pohybu, nadváha, nadměrná konzumace alkoholu a kouření, způsobují třikrát více nádorových onemocnění než geny způsobující náchylnost k nádorovým onemocněním. Podle expertů ze Světového fondu pro výzkum rakoviny (WCRF) je naprostá většina případů rakoviny výsledkem špatného životního stylu a jen pět až deset procent nádorů vzniká kvůli špatným genům. Podle doktorky Rachel Thompsonové z WCRF může být na světě o 39 procent méně rakoviny tlustého střeva a prsu, pokud budou lidé dodržovat principy zdravého stravování, dostatečně se pohybovat a udržovat si zdravou váhu.
Nezdravý jídelníček a špatná životospráva, do níž patří nedostatek pohybu, nadváha, nadměrná konzumace alkoholu a kouření, způsobují třikrát více nádorových onemocnění než geny způsobující náchylnost k nádorovým onemocněním. Podle expertů ze Světového fondu pro výzkum rakoviny (WCRF) je naprostá většina případů rakoviny výsledkem špatného životního stylu a jen pět až deset procent nádorů vzniká kvůli špatným genům. Podle doktorky Rachel Thompsonové z WCRF může být na světě o 39 procent méně rakoviny tlustého střeva a prsu, pokud budou lidé dodržovat principy zdravého stravování, dostatečně se pohybovat a udržovat si zdravou váhu.
„Je naprosto nezbytné, abychom vyvrátili tento mýtus, že rakovina je ovlivněna geneticky. Lékařské záznamy totiž dokazují, že nezdravý jídelníček a nedostatek pohybu zvyšují riziko rakoviny až třikrát více než genetické pozadí,“ varovala Thompsonová.