Hlavní obsah

Propagace jídla vede k obezitě

Novinky, Korzo/P
NEW YORK

Američtí vědci prokázali, že vůně a vzhled oblíbeného jídla aktivují části mozku, kvůli nimž se člověk začne domnívat, že se potřebuje najíst. Proces se podobá stavu, kdy narkoman zatouží po další dávce drogy.

Foto: Lucie Balcarová

Nová protipovodňová hráz chrání před velkou vodou už téměř dva roky ve Vrbici. Dočkat by se měli i obyvatelé sousedního Pudlova.

Článek

Tým vedený Gene-Jack Wang z newyorské Brookhaven National Laboratory podrobil výzkumu dvanáct osob v průměrném věku 28 let. Za pomoci tomografie vědci změřili biochemickou aktivitu jejich mozků nejprve v klidovém stavu a poté reakce na chuťové, zrakové a čichové podněty.

Zaznamenali, že při pouhém pohledu na chutnou stravu dochází ke zvýšení činnosti odpovídajících částí mozku, zejména spánkového laloku, o zhruba 24 procent.  

Lákají nedietní pokrmy

Nejpodnětnější přitom byla jídla, která jsou zároveň tučná, především šunka s vejci, sendviče, hamburgery, pizza, zmrzlina a sladkosti. "Zjištěné výsledky svědčí o obrovské nebezpečnosti permanentní stimulace mozku častými podněty, jež vzbuzují pocit hladu," uvedl Gene-Jack Wang.

Proto by se lidé se sklony k tloustnutí měli vyvarovat automatům, které nabízejí poživatiny, jichž si člověk může dopřát dle libosti. Dále by se měli vyhýbat přitažlivým výlohám potravinářských obchodů i kulinářským televizním pořadům, které lákají k neustálé konzumaci.

"Zvýšená citlivost mozku k obdobným podnětům a čím dál větší propagace pochutin jsou jednoznačně hlavní příčinou epidemie obezity," podotýkají autoři studie otištěné na stránkách časopisu NeuroImage.

Související témata:

Související články

Vejce přinášejí cenné minerály a vitamíny

Díky novým výzkumům se vejce dočkala zasloužené rehabilitace. Byla, jsou a nepochybně i nadále zůstanou tou nejžádanější potravinou, jakou příroda lidstvu...

Přísady v jídlech vyvolávají rýmu

Ucpaný nos na jaře nemusí být vždy jen příznakem nastupujícího nachlazení případně alergie. Mnohdy ho totiž mohou způsobovat přísady v jídlech, které...

Výběr článků

Načítám