Hlavní obsah

Proč milujeme čokoládu...

Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti považována za lék a ještě na počátku 20. století se prodávala v lékárnách. K žádoucím projevům působení této "dobroty" organismu postačí 20 g kakaa nebo 15 g čokolády denně.

Článek

Je to zvláštní, ale ženy touží po čokoládě 2x častěji než muži. Čím je to způsobeno? Pravá čokoláda obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, které kromě tělesné schránky ovlivňují i psychiku. Fenyletylamin je jednou z nich. Přirozená potřeba fenyletylaminu stoupá při psychickém napětí, např. před menstruací nebo při vyčerpání. Fenyletylamin působí silně antidepresivně - zmírňuje pocity strachu a úzkosti. Mimo jiné se jej více vylučuje v mozku zamilovaných.

Čokoláda obsahuje spoustu "povzbuzovadel"

Další povzbuzující látkou v čokoládě je teobromin. Teobromin uvolňuje cévy a tím snižuje krevní tlak. Navíc stimuluje srdce a má močopudné účinky. Čokoláda obsahuje také velmi malé množství kofeinu, který povzbuzuje nervovou soustavu. Řada fosfolipidů a nukleotidů obohacuje čokoládu o látky zlepšující činnost mozku a látky působící na zvýšení syntézy tryptofanu. Tryptofan má antidepresivní účinek. Podobně působí i lecitin, který se do čokolády přidává jako emulgátor. Zvýšenou chuť na čokoládu při psychické zátěži a napětí si vysvětlujeme také poměrně vysokým obsahem hořčíku a vápníku. V čokoládě nalezneme polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Doporučují se jako prevence proti rakovině. Obsah polyfenolů v čokoládě je srovnatelný s obsahem polyfenolů v čaji nebo v červeném víně.

Ale co s naší dietou?

Čokoláda i přes vysoké množství tuku neobsahuje cholesterol. Cholesterol nalezneme maximálně v mléčné čokoládě. Na syntézu "hodného" cholesterolu má pozitivní vliv obsažená kyselina stearová.

Ale pozor! Řeč byla o kvalitní hořké čokoládě, ne o čokoládových náhražkách! Zatímco pravá čokoláda obsahuje výhradně přísady, které vznikají při přeměně bobů kakaovníku, obsahuje imitace čokolády pouze kakaový prášek s nízkým obsahem tuků. Kakaové máslo se nahrazuje rostlinnými nebo živočišnými tuky. Imitace čokolády se používá hlavně jako čokoládová poleva na sušenky, zmrzlinu apod.

Víte, že...
......staří Mayové považovali čokoládu za afrodisiakum?......
......za 2. světové války se čokoláda dávala vojákům pro zlepšení vytrvalosti a odolnosti......
......zvýšené množství fenyletylaminu, který obsahuje čokoláda, se vylučuje v mozku zamilovaných......
......si můžete dopřát čokoládový zábal, čokoládovou koupel nebo masáž ve vybraných salonech? Čokoláda zvlhčuje, vyživuje a omlazuje pokožku. Zbavuje pleť vrásek a seschlé kůže a vrací ji jemnost.......
......existuje Mezinárodní čokoládový festival? Koná se v portugalském historickém městečku Óbidos, kam se sjíždějí profesionální cukráři, aby předvedli své umění.....
Související témata:

Související články

Mléčná čokoláda povzbuzuje mozkovou aktivitu

Srovnáním účinků mléčné a hořké čokolády věnovala svou nejnovější studii skupina amerických odborníků. Podle jejich závěrů lidé, kteří požili mléčnou čokoládu,...

Čokoláda je údajně lepší než Viagra

Viagra je pro sex dobrá, ale čokoláda je lepší. To je seriózní rada neméně seriózní ředitelky nigerijské federální agentury pro výživu a léky Dory Akunyiliové....

Čokoláda snižuje rizika ucpávání tepen

Malé množství černé čokolády denně funguje stejně jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírněňuje rizika ucpání tepen vedoucí k srdečním infarktům....

Výběr článků

Načítám