Hlavní obsah

Proč je strava z fast-foodů tak oblíbená?

NOTTINGHAM

Vědci z Nottinghamské univerzity provádějí výzkum, který má za cíl zjistit důvod skutečnosti, že tak obrovské množství lidí shledává jídlo bohaté na tuky chutným.

Článek

Výsledky tříleté studie by mohly pomoci výrobcům ke stvoření stejně chutných pokrmů, které by však nebyly tak tučné. Fond pro biologický výzkum věnoval na tuto studii v přepočtu více než patnáct miliónů korun.

Jídlo budou dostávat hadičkou

Vědci vědí, že atraktivní chuť a aroma mohou být úzce spojeny s určitými chemikáliemi, které se v jídle vyskytují.  Dobrovolníci budou konzumovat zkušební jídla, aby se zjistilo, nakolik obsah tuku v jídle ovlivňuje celkovou chuť.

Vědci budou také zjišťovat rozdíl mezi přirozeným polykáním jídla a vedením stejné stravy přes hadičku přímo do jejich žaludku.

Související témata:

Související články

Přemíra tuků ve stravě poškozuje paměť

Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky narušuje proces myšlení, především pak paměť a schopnost učení. Prokazují to alespoň pokusy s krysami a myšmi,...

Tuk na břiše bere mužům sílu

Zejména skalní milovníky zlatavého moku, kteří do sebe obracejí jeden půllitr za druhým a postupně si pěstují mocný pivní mozol, nikterak nepotěší zjištění...

Výběr článků

Načítám