Hlavní obsah

Pravidelné cvičení snižuje riziko rakoviny tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva je v Česku nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění. Češi prosluli svou láskou k uzeninám, pivu a gaučovému sportu. A to vše zvyšuje riziko rakoviny dolního trávicího traktu. Naopak snížit toto riziko lze omezením konzumace uzenin a alkoholu a především pravidelným pohybem.

Článek

Američtí odborníci teď vyzývají všechny rizikové skupiny, do níž většina Čechů patří, aby hodně a často cvičili. Tým expertů z Washington University a Harvard University analyzoval data a studie z několika posledních let. Všímali si především toho, jak pohyb snižuje riziko rakoviny tlustého střeva bez ohledu na ostatní rizikové faktory. A lidé cvičící pravidelně a často mohou ve srovnání s gaučovými povaleči snížit riziko rakoviny tlustého střeva o čtvrtinu.

Pohyb pomáhá, jedno jaký

Podle jedné z autorek studie doktorky Kathleen Y. Wolinové prokázaly blahodárné působení cvičení na zdraví a snížení rizika rakoviny všechny studie bez ohledu na to, o jaký typ cvičení a fyzické aktivity se jednalo.

Podle jedné z autorek studie doktorky Kathleen Y. Wolinové prokázaly blahodárné působení cvičení na zdraví a snížení rizika rakoviny všechny studie bez ohledu na to, o jaký typ cvičení a fyzické aktivity se jednalo.

Podle jedné z autorek studie doktorky Kathleen Y. Wolinové prokázaly blahodárné působení cvičení na zdraví a snížení rizika rakoviny všechny studie bez ohledu na to, o jaký typ cvičení a fyzické aktivity se jednalo.„To dokazuje, že se jedná o velmi významný vztah, a poskytuje nám to další důkazy, že fyzická aktivita má skutečně ochranný účinek před rakovinou tlustého střeva,“ tvrdí Wolinová.

Podle jedné z autorek studie doktorky Kathleen Y. Wolinové prokázaly blahodárné působení cvičení na zdraví a snížení rizika rakoviny všechny studie bez ohledu na to, o jaký typ cvičení a fyzické aktivity se jednalo.„To dokazuje, že se jedná o velmi významný vztah, a poskytuje nám to další důkazy, že fyzická aktivita má skutečně ochranný účinek před rakovinou tlustého střeva,“ tvrdí Wolinová.

Česká republika patří k zemím s nejvyšší úmrtností na rakovinu tlustého střeva a konečníku. „Může za to životní prostředí a špatné stravovací návyky. Životní prostředí se posledních deseti letech výrazně zlepšuje, ale přetrvávají vlivy z minulosti. Stravovací návyky máme stále nedobré,“ tvrdí předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Související články

Výběr článků

Načítám