Článek
Zjednodušeně by se dalo říci, že čím nezdravější potraviny, tím více si na nich lidé pochutnají. Jen si představte to lákavé množství zmrzlin, koláčků, dortů, bílého pečiva atd. Kdo si nepochutnává na sladkém, toho třeba lákají přílohy ve formě knedlíků nebo hranolků.
A co pití? Sladké limonády, kolové nápoje, přeslazené džusy anebo třeba Čechy tolik oblíbené pivo. I to vše se dá při nadměrné konzumaci označit nálepkou nezdravé.
Přehled některých potravin, o jejichž zajímavých zdravotních přínosech ne všichni vědí, přinesl server Womens health magazine.
Pivní marináda k masu
Češi pivaři si svůj oblíbený mok nedají vymluvit. A je jedno, jestli zrovna převažuje názor zdraví prospěšné, nebo opačný. Ať už je to, jak chce, jedna výhoda piva je prý podle nových studií nesporná. Máte-li v oblibě pivní marinády, můžete hlavně při grilování s jejich pomocí snížit při opékání tvorbu karcinogenních látek v mase.
Papriky a paprikové vločky
Podle několika zjištění ze studií provedených v roce 2013 lze konzumací papriky několikrát týdně snížit až o 30 procent riziko výskytu Parkinsonovy choroby. Zdraví prospěšné jsou prý i sušené paprikové vločky, které pomáhají proti přejídání.
Melounové šťávy nebo džusy
Jedna zajímavá rada pro milovníky melounů, kteří chodí pravidelně cvičit. Pití některých melounových šťáv před namáhavým cvičením prý výrazně pomáhá vyhnout se následné potréninkové bolesti.
Hlavním pomocníkem je v tomto případě aminokyselina zvaná L-citrulin, která odvádí z těla odpadní látky vzniklé při nadměrném výkonu. L-citrulin také zlepšuje prokrvení.
Ořechy
Patříte mezi milovníky burákového másla nebo oříšků všeho druhu, ale bojíte se je mlsat kvůli vysokému obsahu tuků? Odborníci radí, pokud to nebudete přehánět s množstvím, můžete si je v klidu dopřát, a to dokonce i při dietě.
Navíc, jak uvádí studie provedená loni v listopadu, každodenní zařazení ořechů do jídelníčku má prý významný vliv na snižování rizika úmrtí z různých zdravotních příčin.
Řepkový olej
Zdravotní pozitiva má i zařazení řepkového oleje do jídelníčku. Mastné kyseliny v něm obsažené působí nejen jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, podle nejnovějších zjištění je také dobrým „spolubojovníkem“ při snižování břišního tuku.