Článek
1. Avokádo
Avokádo je neobyčejně bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitaminy i minerály. Navíc obsahuje zdravé tuky a draslík, což je minerál, který podporuje srdeční činnost a také pomáhá regulovat krevní tlak.
Nedávná studie také potvrdila, že přiměřená konzumace avokáda napomáhá v boji proti ukládání tuku v oblasti pasu a snížení viscerálního břišního tuku, což je tuk obklopující vaše orgány v břišní dutině.
Výhoda avokáda navíc spočívá v jeho univerzálnosti. Můžete ho použít místo másla na chleba, ale také z něj vytvořit zdravé sladké recepty, stačí přidat kakao či banán.
2. Ořechy
Ořechy tvoří základ středomořské stravy. Obsahují kromě rostlinných bílkovin, antioxidantů a vlákniny také širokou škálu vitaminů a stejně jako avokádo i zdravé tuky.
Navíc jsou bohatým zdrojem hořčíku, který dospělým jedincům často chybí. Hořčík pak blahodárně působí na dobrý duševní stav a také zdravý spánek.
Pětina Čechů je zdravotně negramotná
Nedávné studie navíc prokázaly, že dospělí, kteří pravidelně jedí ořechy, mají nižší index tělesné hmotnosti a krevní tlak než ti, kteří ořechům neholdují. Ti mají také větší obvod v pase, což je indikátor hromadění tuku v těle.
Pokud nejste na ořechy alergičtí, zkuste například do jogurtu přidat pár vlašských, pistáciových či jiných oblíbených ořechů nebo je využijte jako posypku na salát.
3. Čočka
Čočka je podle magazínu Health jednou z nejvíce podceňovaných superpotravin. Kromě toho, že je přirozeně bez lepku, je také cenově dostupná, a navíc neuvěřitelně výživná.
Obsahuje totiž vysoké množství rostlinných bílkovin, minerálů, antioxidantů a je neuvěřitelně bohatá na vlákninu.
Tato potravina je navíc velmi variabilní a lze z ní vytvořit chutná, zdravá a hlavně rychlá jídla. Vyzkoušejte například čočkovou polévku nebo ji přidejte do salátů, udělejte si z ní karbanátky nebo ji zvolte jako přílohu k masu.
4. Celozrnné výrobky
Popularita keto a paleo stravování způsobila, že se mnoho lidí obilovinám začalo vyhýbat. Ve skutečnosti jsou ale celozrnné výrobky tělu prospěšné a zamezují ukládání tuků v oblasti břicha.
Výzkum, kterého se zúčastnilo 2800 účastníků, ukázal, že celozrnné výrobky nemají přímou spojitost s ukládáním podkožního tuku, ale také tím viscerálním, zatímco rafinované výrobky, jako jsou bílý chléb, rýže či těstoviny, ano.
Pět stravovacích návyků, které oslabují imunitu
Přestaňte proto celozrnné výrobky ze své stravy vynechávat a raději je s ohledem na váš kalorický příjem a výdej do svého jídelníčku zařaďte. Uvidíte, že se budete cítit více sytí a na vašem pase se to nijak nepromítne.
5. Divoký losos
Tato ryba je velkým zdrojem vitaminu D, který pozitivně působí na naši imunitu, reguluje hustotu kostí, ale také napomáhá k dobrému duševnímu zdraví.
Výzkum také ukázal, že nízká hladina vitaminu D v krvi je spojena se zvýšením celkového tělesného tuku a viscerálního břišního tuku u žen i mužů.