Článek
Pokud vás trápí zdraví vašich očí, tak byste tomu měli uzpůsobit svůj jídelníček. Některé potraviny navíc působí jako prevence, a vy se tak můžete vyvarovat vážných onemocnění.
Jakékoli potraviny, které obsahují antioxidanty, jako je vitamín C, lutein či zeaxantin, mohou pomoci zabránit degeneraci makuly (onemocnění, které způsobuje ztrátu zraku) a šedému zákalu. Jaké potraviny tedy zařadit do svého jídelníčku? Osvěžující citrusové plody, jako je grapefruit nebo mandarinka nebo plody bobulovité. Mezi ty patří například borůvky nebo jahody. Ti, kteří holdují spíše zelenině zase mohou sáhnout po červené paprice, kadeřávku, špenátu a jiných zelných listech.
Další důležitou složkou pro zdravé oči je vitamín E. Ten navíc podle webu Health dokáže snížit riziko makulární degenerace. Doporučuje se získávat z čerstvých potravin jako je špenát, vejce, mandle nebo ústřice.
Jak je to s mrkví
Mrkev vám nechutná, ale přesto chcete udržet oči v chodu? Nemusíte se přemáhat! Za oranžovou barvu mrkve totiž může betakaroten, tedy zdroj vitamínu A, který pomáhá správně fungovat sítnici. To znamená, že podobné benefity nabízejí i ostatní oranžové potraviny jako je mango, meloun nebo sladké brambory (batáty).
Problémy se suchým okem zase dokážou zlepšit potraviny bohaté na
omega-3 mastné kyseliny. Ty posilují ochranu slzného filmu, který chrání oko a zabraňuje dráždivým příznakům suchého oka. Tudíž pokud na něj trpíte, zahrňte do svého jídelníčku lososa, tuňáka, makrelu, ančovičky, pstruha nebo lněná semínka.