Hlavní obsah

Potraviny, které podle lékařů umí prodloužit, nebo naopak zkrátit život

Lidský život je omezený, s tím nic nenaděláme. Můžeme se ale snažit ho prodloužit, co nejvíc to půjde. Základní cesta vede přes jídelníček – podle lékařů opravdu existují potraviny, které umí život prodloužit. Stejně tak ale i ty, které ho mohou zkrátit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z Michiganské univerzity analyzovali téměř 6000 potravin nacházejících se v typické stravě dospělých Američanů.

Porovnávali zdravé a nezdravé typy potravin s tím, kolik času mohou kvůli svému složení ubrat či přidat k délce lidského života.

„Podíváme-li se na největší viníky, tedy velký obsah masa a soli, můžeme například říct, že takový párek v rohlíku ubere z délky života celých 36 minut. Zkuste zapřemýšlet, kolik to je, pokud si ho někdo dopřává třeba obden,“ cituje server Daily Record doktorku a nutriční poradkyni Sarah Berryovou.

Ta k tomu dodala, že obecně nejhorší skupinou jsou bez většího překvapení vysoce zpracované potraviny – slanina, cheeseburgery nebo pizza tak s každým soustem „ubírají cenné minuty z předpokládané délky života“.

Mezi další vysoce zpracované potraviny patří například zmrzlina, šunka, instantní polévky, cereálie, klobásy, bílé pečivo atd.

Naštěstí ale existují i přínosné potraviny, které naopak pomohou díky prospěšným látkám život o nějakou tu chvíli prodloužit. I když ani s nimi nemůžeme žít věčně.

„Známé jsou mořské plody, které mohou v závislosti na typu přidat 10 až 70 minut s každou porcí. Z velké části za to můžeme děkovat omega-3 kyselinám,“ dodává Berryová.

Podle zjištění bylo poměrně vysoce kladně hodnoceno i například ořechové máslo díky zdravým tukům, bílkovinám a vláknině.

Co ovšem bylo nejzajímavější, že odborníci zjistili, že neexistuje žádná souvislost mezi zdravotním skóre potravin a množstvím kalorií v nich.

„To dodává argumentu, že se musíme zaměřit na kvalitu potravin místo kalorií, když zvažujeme zdravotní účinky potravin, na větším významu,“ uzavírá odbornice.

Výběr článků

Načítám