Článek
Odborníci z Michiganské univerzity analyzovali téměř 6000 potravin nacházejících se v typické stravě dospělých Američanů.
Porovnávali zdravé a nezdravé typy potravin s tím, kolik času mohou kvůli svému složení ubrat či přidat k délce lidského života.
„Podíváme-li se na největší viníky, tedy velký obsah masa a soli, můžeme například říct, že takový párek v rohlíku ubere z délky života celých 36 minut. Zkuste zapřemýšlet, kolik to je, pokud si ho někdo dopřává třeba obden,“ cituje server Daily Record doktorku a nutriční poradkyni Sarah Berryovou.
Ta k tomu dodala, že obecně nejhorší skupinou jsou bez většího překvapení vysoce zpracované potraviny – slanina, cheeseburgery nebo pizza tak s každým soustem „ubírají cenné minuty z předpokládané délky života“.
Mezi další vysoce zpracované potraviny patří například zmrzlina, šunka, instantní polévky, cereálie, klobásy, bílé pečivo atd.
Potraviny a nápoje, které negativně ovlivňují naši psychiku
Naštěstí ale existují i přínosné potraviny, které naopak pomohou díky prospěšným látkám život o nějakou tu chvíli prodloužit. I když ani s nimi nemůžeme žít věčně.
„Známé jsou mořské plody, které mohou v závislosti na typu přidat 10 až 70 minut s každou porcí. Z velké části za to můžeme děkovat omega-3 kyselinám,“ dodává Berryová.
Podle zjištění bylo poměrně vysoce kladně hodnoceno i například ořechové máslo díky zdravým tukům, bílkovinám a vláknině.
Co ovšem bylo nejzajímavější, že odborníci zjistili, že neexistuje žádná souvislost mezi zdravotním skóre potravin a množstvím kalorií v nich.
„To dodává argumentu, že se musíme zaměřit na kvalitu potravin místo kalorií, když zvažujeme zdravotní účinky potravin, na větším významu,“ uzavírá odbornice.