Článek
Za optimálních podmínek si lidské tělo udržuje konstantní teplotu v rozmezí 35,8 °C až 37,3 °C. V okamžiku, kdy dojde k narušení tepelné pohody, což se děje i v parných dnech, senzory umístěné na kůži pošlou výstražný signál do mezimozku a tělo se začne bránit.
„V případě přehřátí se periferní cévy rozšíří, jedinec začne rychleji dýchat a více se potit, což vede k ochlazení organismu. Ačkoliv spousta lidí nemá ráda, když se potí, a snaží se tomu všelijak bránit, pocení je velmi prospěšné a řadí se mezi nejúčinnější mechanismus odvodu tepla. Dokáže tělo zbavit až 80 % tepla,” vysvětluje nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Vedra se podepisují i na lidech, pomaleji přemýšlejí a jsou agresivnější
Ve vysokých teplotách jsou přitom v tomto směru nejohroženější lidé s chronickým onemocněním a onemocněním štítné žlázy, kardiaci, senioři a děti. Ty totiž nemají dostatečně přizpůsobivou termoregulaci.
„Zvláštní skupinou jsou pak i lidé s nadváhou a obezitou, protože mají ztížený odvod tepla kvůli větší izolaci způsobené tukovou tkání,” upozorňuje Kateřina Šimková.
Ledové nápoje nic neřeší
Každý dospělý člověk by měl ideálně během celého dne vypít dva až tři litry tekutin.
„Pokud je však velké vedro či sportujeme, toto množství se dále navyšuje,“ upozorňuje profesor Zdeněk Zadák, vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Při vysokých teplotách ale zapomeňte na ledové nápoje či zmrzlinu. „Ledové potraviny i nápoje oslabují trávení a působí adstringentně, což znamená, že stahují tělo, což může vést k zadržování tekutin v těle. Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní a nemáte potřebu doplňovat tekutiny, což je nežádoucí. Nápoje by měly mít teplotu okolo 16-18 °C,” varuje nutriční terapeutka Šimková.
Na co si dát pozor při letním sportování
Vhodná je čistá voda doplněná citronem a mátou, čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky. Pocením dochází totiž nejen ke ztrátě tekutin, ale i minerálů.
„Ve vedru je nejvhodnější pití slabě až středně mineralizovaných vod, aby potřeba doplnění minerálních látek byla dostatečně naplněna,“ nabádá profesor Zdeněk Zadák.
Zcela přitom zapomeňte na alkohol. „Alkohol vede k vazodilataci, tedy roztažení cév a zvýšenému pocení. Navíc ovlivňuje hormon, který reguluje koncentraci moči, a tedy její vyloučený objem. Po alkoholu se chodí více močit a ráno máte žízeň. Proto je alkohol, včetně piva, v horkém počasí nevhodný nápoj a může vést až k dehydrataci organismu,“ vysvětluje nefrolog profesor Vladimír Teplan.
Vhodné není ani popíjení kávy, jelikož zrychluje činnost srdce, ale zároveň působí močopudně, což zbavuje organismus tekutin. Na rychlost srdečního tepu pak také působí i horko, které zároveň roztahuje cévy a přispívá k většímu pocení. Výsledkem působení kávy a horka je pak celková únava, snížení tlaku, které může vést až ke kolapsovým stavům.
Jednoduchým indikátorem nízké hladiny tekutin v organismu je pak podle Šimkové barva moči. Pokud je sytě zabarvená, lidé mají více pít.
Jaké potraviny ochlazují?
Rozhodně syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody. Řadí se mezi ně například meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grapefruit, jahody, maliny nebo borůvky.
Z živočišných produktů jsou vhodné jogurt, mléko, kefír či sýry. „Ze sýrů vyzkoušejte v letních měsících ovčí či kozí (např. Feta, Halloumi, Pecorino), které mají na náš organismus také chladivý efekt,” doporučuje Šimková.
Zcela zapomeňte na těžká a tučná jídla. Do jídelníčku naopak zařaďte libová, lehce stravitelná masa z králíka, krůty či křepelky, ryby, tofu, sóju a s přílohami, jako je rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, cizrnový hummus nebo osvěžující zeleninové saláty.
Vhodné jsou i mořské řasy, které ochlazují a zároveň napomáhají stravitelnosti luštěnin, odvádějí těžké kovy a jsou zdrojem cenných látek, jako je vápník, jód či železo.
Ledová sprcha při tropických teplotách neochladí
Velmi důležitá úprava jídel
V létě jsou nejvhodnější lehká studená, anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Dlouze vařená jídla, nejrůznější pečené variace či smažené pokrmy stojí organismus mnoho úsilí a času je zpracovat, zároveň překrví trávicí trakt na úkor pokožky, což vede ke ztíženému odvodu tepla.
Mnohem lepší je pokrmy připravovat blanšírováním, vařit v páře či grilováním.
Nezapomínejte na čerstvé bylinky
Čerstvé bylinky nejen skvěle ochutí pokrm, ale také díky nim můžeme omezit solení.
„Dopřát si přitom můžete i pálivé chilli papričky, které obsahují látku zvanou kapsaicin, což je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť. Konzumací dojde k přenosu signálu, že je tělo přehřáté, a organismus zareaguje ochlazením,“ vysvětluje Šimková.
Nicméně s pálivým kořením to rozhodně nepřehánějte, jelikož lidem s citlivým žlučníkem může přivodit nepříjemné chvíle.
Myslete v parných letních dnech i na své kolegy, buďte vůči nim ohleduplní
Recepty na odlehčená jídla z potravin s ochlazujícím efektem |
Snídaně: Vločkové lívanečky s ricottou a čerstvým ovocem
Celková energetická hodnota: 1866 kJ
Množství bílkovin, sacharidů a tuků: 22 g / 43 g / 19 g
INGREDIENCE
- 100 g polotučného mléka
- 100 g sýru ricotta
- 40 g ovesných vloček
- 20 g vejce
- 15 g borůvek
- 15 g rybízu
- 10 g slunečnicových semínek
- 5 g agávového sirupu
- 5 g medu
- 1,5 g kypřicího prášku
- 0,5 g máty
- řepkový olej
POSTUP:
- Vločky zalijeme mlékem a necháme namočit.
- Poté přidáme vejce, kypřicí prášek, slunečnicová semínka a agáve sirup.
- Pokud bude směs moc hustá, zředíme ji mlékem.
- Placky připravujeme na pánvi. Pánev si potřeme řepkovým olejem. Placky připravujeme o průměru cca 7 cm, výška 1 cm.
- Ricottu smícháme s medem a najemno nasekanou mátou. Borůvky a rybíz poklademe na ricottu.
Dopolední svačina: Hummus s chilli papričkami, tousty a zeleninou
Celková energetická hodnota: 953 kJ
Množství bílkovin, sacharidů a tuků: 7 g / 24 g / 11 g
INGREDIENCE
- 30 g ředkve
- 20 g mrkve
- 20 g cizrny
- 20 g fialové mrkve
- 12 g mini toustů s celozrnnou moukou
- 5 g tahini pasty
- 5 g olivového oleje
- 5 g vejce
- 1 g citronové šťávy
- 1 g chilli papriček
- 1 g česneku
- pepř a sůl
POSTUP:
- Cizrnu si uvaříme. Poté ji necháme okapat a nameleme ji.
- K cizrně přidáme pastu tahini, utřený česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Směs umixujeme do zcela hladké hmoty.
- Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou chilli papričku.
- Vajíčko si uvaříme natvrdo a podélně rozpůlíme.
- Naaranžovaný hummus zakápneme olivovým olejem a ozdobíme nakrájenou chilli papričkou.
- Zeleninu si očistíme a vytvoříme pomocí kráječe spirály. Podáváme s celozrnnými mini tousty.
Oběd: Losos s kukuřičným pyré, zeleninový bulgur
Celková energetická hodnota: 2038 kJ
Množství bílkovin, sacharidů a tuků: 41 g / 55 g / 12 g
INGREDIENCE
- 150 g lososa
- 80 g kukuřice
- 45 g bulguru
- 20 g mrkve
- 15 g hrášku
- 10 g smetany
- 5 g jarní cibulky
- 5 g cibule
- 2 g řepkového oleje
- citronová šťáva
- pepř
- koření na ryby
- sůl
- zeleninový vývar
- koření
POSTUP:
- Lososa si naporcujeme, pokapeme citronovou šťávou, ochutíme oreganem, česnekem, římským kmínem, solí a pepřem.
- Lososa také zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C po dobu 20-30 minut.
- Jak na přípravu kukuřičného pyré - cibulku si nakrájíme najemno a zarestujeme ji na rozpáleném řepkovém oleji. Poté přidáme kukuřici a chvíli ji restujeme.
- Následně zalijeme vývarem a kukuřici podusíme. Pak rozmixujeme na pyré a zjemníme smetanou. Dle chuti pyré ochutíme solí a pepřem. Pyré by mělo mít spíše hustší konzistenci.
- Příprava bulguru - jarní cibulku si nakrájíme na kousky, mrkev na kostičky.
- Jarní cibulku orestujeme na rozpáleném řepkovém oleji a ke konci přidáme mrkev, kterou také zarestujeme doměkka, těsně před koncem přidáme hrášek. Poté zeleninu smícháme s uvařeným bulgurem.
Odpolední svačina: Žluté smoothie mango-marakuja
Celková energetická hodnota: 714 kJ
Množství bílkovin, sacharidů a tuků: 4 g / 32 g / 2 g
INGREDIENCE
- 60 g pomerančové šťávy
- 50 g bílého jogurtu
- 50 g manga
- 30 g čisté jablečné šťávy
- 30 g banánu
- 30 g marakuji
POSTUP:
- Mango oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Z marakuji vyloupneme vnitřek.
- Banány nakrájíme na kolečka.
- Ovoce rozmixujeme s jogurtem, pomerančovou a jablečnou šťávou.
Večeře: Salát s čerstvým sýrem, olivami a malinovým dresinkem
Celková energetická hodnota: 1647 kJ
Množství bílkovin, sacharidů a tuků: 9 g / 12 g / 33 g
INGREDIENCE
- 140 g ledového salátu
- 50 g čerstvého sýra
- 40 g malin
- 20 g oliv
- 10 g vlašských ořechů
- 10 g olivového oleje
- 6 g kaparů
- 5 g vinného octa
- 5 g cukru
- 5 g limetkové šťávy
- 0,2 g bazalky
- pepř, sůl
POSTUP:
- Salát si očistíme, umyjeme, usušíme a rozprostřeme do misky.
- Posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
- Na takto připravený základ poklademe na kostičky nakrájený čerstvý sýr a kolečka oliv společně s kapary.
- Malinový dresink připravíme následujícím způsobem: maliny rozmixujeme spolu s cukrem.
- Následně propasírujeme, abychom se zbavili zrníček.
- Takto připravenou směs dochutíme limetkovou šťávou, vinným octem, solí a pepřem.
- Nakonec postupně přidáme olivový olej, aby nám vznikla pěkně jemná emulze (olej je proto nutné přidávat postupně).
- Nakonec salát dozdobíme listy bazalky.
Vhodnými potravinami na létě se věnuje i poslední díl pořadu A DOST!