Článek
Draslík pomáhá společně s ledvinami odstraňovat prostřednictvím moči přebytečný sodík z těla a zároveň pomáhá uvolňovat krevní stěny, což příznivě působí na náš krevní tlak. Jeho dostatečné množství v těle je tak důležité pro celkové zdraví krevního oběhu a srdce.
Důležitou úlohu sehrává i v ohýbání a stahování svalů a zároveň při správné funkci nervové soustavy.
Doporučená denní dávka draslíku je u žen 2600 mg a 3400 mg u mužů.
Problémy přitom mohou nastat jak při jeho nedostatku, tak nadbytku.
Nedostatek draslíku se může projevit: bolestmi hlavy, ospalostí, slabostí, svalovými křečemi, nepravidelným srdečním rytmem.
Nadbytek draslíku se projevuje: brněním v končetinách, pocity slabosti, někdy i zvracením či průjmy.
Nápoje s elektrolyty u aktivních sportovců podle vědců příliš nefungují
Lidé s onemocněním ledvin by měli přijímat menší množství draslíku, než je doporučováno, protože pokud ledviny nefungují dobře, může se v těle draslík hromadit, což může způsobit svalové i nervové potíže.
Naopak lidé s cukrovkou by měli dbát na dostatečný příjem draslíku. Lidé s cukrovkou II. typu mívají často problémy s játry, jejichž správné fungování také ovlivňuje draslík.
Důležité minerály, na které se často zapomíná
Pokud má člověk nízkou hladinu draslíku, nemůže skladovat cukr ve svalech a játrech, protože tělo přeměňuje cukr na tuk. Organismus pak vysílá signál, že potřebuje další cukr, ve skutečnosti ale jediné, co potřebuje, je právě draslík.
Jaké potraviny obsahují vysoké množství draslíku?
- banány
- pomeranče
- meloun
- medovice
- meruňky
- grapefruity
- sušené ovoce, jako jsou sušené švestky, rozinky a datle
- vařený špenát
- vařená brokolice
- brambory
- sladké brambory
- houby
- hrách
- okurky
- cuketa
- dýně
- listová zelenina
- rajčatová šťáva
- mléko
- jogurty
- tuňák
- halibut
- treska
- pstruh
- fazole
- sójové boby
- čočka
- melasa
- ořechy
- maso
- rýže
- otruby
- celozrnné pečivo a těstoviny