Hlavní obsah

Potraviny bohaté na draslík, který podporuje funkci svalů, nervů a srdce

Draslík patří mezi základní látky, bez kterých by lidské tělo nemohlo správně fungovat. Potřebujeme ho zejména pro správnou funkci nervů, svalů a srdce.

Foto: Profimedia.cz

Potraviny bohaté na draslík

Článek

Draslík pomáhá společně s ledvinami odstraňovat prostřednictvím moči přebytečný sodík z těla a zároveň pomáhá uvolňovat krevní stěny, což příznivě působí na náš krevní tlak. Jeho dostatečné množství v těle je tak důležité pro celkové zdraví krevního oběhu a srdce.

Důležitou úlohu sehrává i v ohýbání a stahování svalů a zároveň při správné funkci nervové soustavy.

Doporučená denní dávka draslíku je u žen 2600 mg a 3400 mg u mužů.

Problémy přitom mohou nastat jak při jeho nedostatku, tak nadbytku.

Nedostatek draslíku se může projevit: bolestmi hlavy, ospalostí, slabostí, svalovými křečemi, nepravidelným srdečním rytmem.

Nadbytek draslíku se projevuje: brněním v končetinách, pocity slabosti, někdy i zvracením či průjmy.

Nápoje s elektrolyty u aktivních sportovců podle vědců příliš nefungují

Zdraví

Lidé s onemocněním ledvin by měli přijímat menší množství draslíku, než je doporučováno, protože pokud ledviny nefungují dobře, může se v těle draslík hromadit, což může způsobit svalové i nervové potíže.

Naopak lidé s cukrovkou by měli dbát na dostatečný příjem draslíku. Lidé s cukrovkou II. typu mívají často problémy s játry, jejichž správné fungování také ovlivňuje draslík.

Důležité minerály, na které se často zapomíná

Zdraví

Pokud má člověk nízkou hladinu draslíku, nemůže skladovat cukr ve svalech a játrech, protože tělo přeměňuje cukr na tuk. Organismus pak vysílá signál, že potřebuje další cukr, ve skutečnosti ale jediné, co potřebuje, je právě draslík.

Jaké potraviny obsahují vysoké množství draslíku?

  • banány
  • pomeranče
  • meloun
  • medovice
  • meruňky
  • grapefruity
  • sušené ovoce, jako jsou sušené švestky, rozinky a datle
  • vařený špenát
  • vařená brokolice
  • brambory
  • sladké brambory
  • houby
  • hrách
  • okurky
  • cuketa
  • dýně
  • listová zelenina
  • rajčatová šťáva
  • mléko
  • jogurty
  • tuňák
  • halibut
  • treska
  • pstruh
  • fazole
  • sójové boby
  • čočka
  • melasa
  • ořechy
  • maso
  • rýže
  • otruby
  • celozrnné pečivo a těstoviny

Výběr článků

Načítám