Článek
Doposud se ale nevědělo, že některé potraviny podávané jako rychlé občerstvení a celozrnné cereálie jsou také významným zdrojem těchto látek, píše svých internetových stránkách britský deník The Daily Telegraph.
Polyfenoly jsou rostlinné substance, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny a v dalších rostlinách, jako jsou ořechy, olivy, čajové lístky a hroznové víno. Působí jako antioxidanty a odstraňují z těla volné radikály, které mohou poškodit buňky a tkáně v těle. Podle vědců mají dokonce až desetkrát větší antioxidační účinky než vitaminy C a E.
Polyfenoly víc než vláknina
Je známo, že celozrnné potraviny jsou zdraví prospěšné, ale doposud se mělo za to, že dobrou službu dělá v nich obsažená vláknina. Nyní vědci přehodnotili svoje poznatky a soudí, že aktivní složkou ovlivňující zdraví jsou polyfenoly.
Americký chemik Joe Vinson, který tento objev učinil, řekl: "Jsme skutečně překvapeni množstvím polyfenolů, které jsme našli v popcornu. Je to zřejmě díky tomu, že není technologicky zpracován. Jsou v něm všechny skvělé složky čistého zrna, chráněného slupkou," řekl a dodal, že podle jeho názoru je možné je označit za zdravou potravinu.
Zdůraznil, že miska popcornu obsahuje stejné množství polyfenolů jako jablko.
Pozor na doplňky jako je sůl a cukr
"V dřívějších studiích se uvádělo, že užitečnou aktivní složkou celých zrn je vláknina, což je důvod, proč možná pomáhají snížit riziko rakoviny a koronárních srdečních onemocnění," řekl doktor Joe Vinson z univerzity v Pensylvánii, který vedl novou studii.
"Nedávno se ale za potenciálně důležitější začaly považovat polyfenoly. Zjistili jsme, že celozrnné produkty mají srovnatelné množství antioxidantů na gram jako ovoce a zeleniny."
Se svými závěry vědci přišli týden poté, co jiná studie upozornila, že popcorn prodávaný v kinech ohrožuje zdraví dětí, protože obsahuje hodně soli. Bylo zjištěno, že velký pytlík popcornu obsahuje dvojnásobnou dávku soli, než je denní limit, a může přispět k vysokému krevnímu tlaku v pozdějším věku.