Hlavní obsah

Pochoutky z jarních bylinek plné vitaminů a minerálů

Novinky, das

Využijte první jarní bylinky, ať už sesbírané na zahradě, v přírodě či koupené v bio kvalitě a napumpujte své tělo vitaminy a minerály. Bylinky jsou plné síly a zároveň dodají skvělou chuť jarním pokrmům. Zkuste je použít nejen jako koření, ale také jako základní surovinu.

Foto: Biolist

Kopřivový špenát se zastřeným vejcem

Článek

Kopřivový špenát se zastřeným vejcem 

INGREDIENCE

  • 300 g listů z mladých kopřiv
  • 1 větší bio cibule 
  • 2 stroužky bio česneku
  • 1 lžíce bio másla 
  • 2 bio vejce 
  • 1 lžíce octa
  • sůl, pepř

 POSTUP:

  • Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili.
  • Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle.
  • Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy.
  • Osolte, opepřete a nechte povadnout.
  • „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem.

Zastřené vejce si připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky), přidejte lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhl žloutek.

Recept na jarní chléb s kopřivami

Zdraví

 Řeřichová polévka

Foto: Biolist

INGREDIENCE

  • 2 bio brambory
  • 2 menší bio cibule
  • 2 stroužky bio česneku
  • olivový olej
  • 400 ml bio vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 3 krabičky s bio řeřichou
  • sůl

POSTUP:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte.
  • V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou.
  • Ochuťte solí.
  • Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte.
  • Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou. 

 Pesto z medvědího česneku

Foto: Horňácká farma

INGREDIENCE

  • 150 g bio medvědího česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl

POSTUP:

  • Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru.
  • Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši.
  • Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi.
  • Tu pak důkladně promíchejte.
  • Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové.
  • Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.

Jarní saláty, které odlehčí jídelníček

Zdraví

Pomazánka z kozího žervé s bylinkami

Foto: Biozebra

INGREDIENCE

  • 200 g bio čerstvého kozího sýra
  • 2 lžíce bio olivového oleje
  • 3 lžíce bio bílého jogurtu
  • 1 lžíce bio žervé
  • 2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka, nebo máta + tymián)
  • Sůl a pepř podle chuti

 POSTUP:

  • Kozí sýr, žervé a olej důkladně promíchejte nebo rozmixujte.
  • V misce pak směs smíchejte s nasekanými bylinkami.
  • Ochuťte solí nebo pepřem.
  • Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku.
  • Hotovou pomazánku dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky.
  • Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy. 

Jarní zeleninová polévka s červenou pšenicí a krutony

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 100 g mrkve
  • 70 g jarní cibulky
  • 70 g pórku
  • 40 g řapíkatého celeru
  • 40 g petržele
  • hrst čerstvého špenátu
  • hrst mladých jarních kopřiv
  • čerstvý tymián
  • 2 lžíce oleje
  • hrst petrželky
  • cca 800 ml vody
  • 200 g brambor
  • pepř
  • sůl
  • libeček
  • 80 g červené pšenice Naše biofarma
  • 100 celozrnného pečiva

 POSTUP:

  • Červenou pšenici uvařte pod pokličkou v mírně osolené vodě doměkka.
  • Slijte, propláchněte studenou vodou a nechejte okapat.
  • Očištěnou mrkev, řapíkatý celer a petržel nakrájejte na plátky.
  • Na oleji zpěňte pórek a jarní cibulku nakrájenou na kolečka, přidejte zeleninu a osmahněte.
  • Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte do poloměkka. 
  • Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte téměř doměkka.
  • Ke konci varu přidejte červenou pšenici, nasekaný čerstvý špenát, kopřivy a čerstvý tymián.
  • Dochuťte mořskou solí, libečkem a petrželkou. K polévce podávejte krutony z celozrnného pečiva.
Související témata:

Související články

Čtyři jednoduché recepty na postní období

Postní doba začíná vždy středou, která připadá na 46. den před Velikonocemi. Následuje 40 dní půstu do velikonočních svátků, k nimž se přidává ještě šest...

Recepty na fantastické dezerty bez lepku a cukru

O tom, jak báječně můžou vypadat i chutnat dezerty z červené řepy nebo jáhel, vás přesvědčí Anežka Honců, cukrářka pražské restaurace Spojka Karlín. Určitě...

Výběr článků

Načítám