Článek
Kopřivový špenát se zastřeným vejcem
INGREDIENCE
- 300 g listů z mladých kopřiv
- 1 větší bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- 1 lžíce bio másla
- 2 bio vejce
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř
POSTUP:
- Oberte listy z kopřiv, které můžete dopředu spařit, abyste se nepopálili.
- Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle.
- Česnek nakrájejte na plátky, společně s cibulí chvilku restujte a pak přidejte kopřivové listy.
- Osolte, opepřete a nechte povadnout.
- „Špenát“ můžete podávat jako přílohu k masu nebo třeba se zastřeným vejcem.
Zastřené vejce si připravíte: Ve velkém hrnci ohřejte vodu na cca 80 stupňů Celsia (ve vodě jsou zatím jen malé bublinky), přidejte lžíci jakéhokoli octa. Udělejte vodní vír, do kterého z co nejmenší výšky vlijte vajíčko a pošírujte 3-4 minuty. Poté ho vyndejte a ponořte do nádoby se studenou vodou, aby neztuhl žloutek.
Recept na jarní chléb s kopřivami
Řeřichová polévka
INGREDIENCE
- 2 bio brambory
- 2 menší bio cibule
- 2 stroužky bio česneku
- olivový olej
- 400 ml bio vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 3 krabičky s bio řeřichou
- sůl
POSTUP:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti zhruba 1 cm, cibuli i česnek nadrobno nasekejte.
- V hrnci zlehka orestujte brambory, cibuli a česnek, přidejte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Ochuťte solí.
- Natrhejte řeřichu i s částmi stonků a pokrájejte, přidejte do polévky a rozmixujte.
- Dále už nevařte. Na talíři ji můžete ozdobit zakysanou smetanou.
Pesto z medvědího česneku
INGREDIENCE
- 150 g bio medvědího česneku
- 100 ml olivového oleje
- 100 g oloupaných mandlí (alternativně lze použít i vlašské, piniové nebo kešu ořechy)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- sůl
POSTUP:
- Listy medvědího česneku omyjte, nechte okapat, pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru.
- Přidejte olej, sůl a rozmixujte na hustší kaši.
- Mandle nastrouhejte najemno a společně s parmazánem přidejte ke směsi.
- Tu pak důkladně promíchejte.
- Pesto můžete používat všude tam, kde jste zvyklí na to bazalkové.
- Skvělé je s těstovinami, na toastech, nebo v salátu caprese.
Jarní saláty, které odlehčí jídelníček
Pomazánka z kozího žervé s bylinkami
INGREDIENCE
- 200 g bio čerstvého kozího sýra
- 2 lžíce bio olivového oleje
- 3 lžíce bio bílého jogurtu
- 1 lžíce bio žervé
- 2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka, nebo máta + tymián)
- Sůl a pepř podle chuti
POSTUP:
- Kozí sýr, žervé a olej důkladně promíchejte nebo rozmixujte.
- V misce pak směs smíchejte s nasekanými bylinkami.
- Ochuťte solí nebo pepřem.
- Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku.
- Hotovou pomazánku dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky.
- Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy.
Jarní zeleninová polévka s červenou pšenicí a krutony
INGREDIENCE
- 100 g mrkve
- 70 g jarní cibulky
- 70 g pórku
- 40 g řapíkatého celeru
- 40 g petržele
- hrst čerstvého špenátu
- hrst mladých jarních kopřiv
- čerstvý tymián
- 2 lžíce oleje
- hrst petrželky
- cca 800 ml vody
- 200 g brambor
- pepř
- sůl
- libeček
- 80 g červené pšenice Naše biofarma
- 100 celozrnného pečiva
POSTUP:
- Červenou pšenici uvařte pod pokličkou v mírně osolené vodě doměkka.
- Slijte, propláchněte studenou vodou a nechejte okapat.
- Očištěnou mrkev, řapíkatý celer a petržel nakrájejte na plátky.
- Na oleji zpěňte pórek a jarní cibulku nakrájenou na kolečka, přidejte zeleninu a osmahněte.
- Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte do poloměkka.
- Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte téměř doměkka.
- Ke konci varu přidejte červenou pšenici, nasekaný čerstvý špenát, kopřivy a čerstvý tymián.
- Dochuťte mořskou solí, libečkem a petrželkou. K polévce podávejte krutony z celozrnného pečiva.