Článek
Svijanská cibulačka
INGREDIENCE
- 1/4 kostky másla
- 6 větších cibulí
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- 250 ml prémiového svijanského ležáku „450“
- 750 ml hovězího vývaru
- pepř
- sůl
- 1 světlá bageta
- 1 hermelín
POSTUP:
- V kastrolu rozpusťte čtvrtku másla tak, aby se nepřipálilo.
- V rozpuštěném másle na mírném ohni osmahněte cibuli nakrájenou na proužky. Za stálého míchání ji nechte zkaramelizovat.
- Když cibule zhnědne, zasypte ji hladkou moukou a přidejte rajský protlak s nasekaným česnekem.
- Tento základ nechte ještě asi tři minuty podusit, a potom zalijte pivem.
- Vše přiveďte k varu a vařte asi tři minuty.
- Potom přilijte hovězí vývar, ochuťte pepřem a solí a na mírném ohni vařte ještě asi patnáct minut.
- Během vaření polévky nakrájejte bagetu na plátky a opečte je z obou stran.
- Na vzniklé toasty položte plátky hermelínu a zapečte je buď ve vyhřáté troubě, nebo v grilu. Toasty položte na polévku v talířích.
Pivovarský hovězí guláš
INGREDIENCE
- 100 g slaniny
- 800 g cibule
- 800 g hovězí kližky
- sůl, pepř
- mletý kmín
- 8 stroužků česneku
- 1 lžíce mleté sladké červené papriky
- 500 ml 11% piva
- 3 rajčata
- 3 barevné papriky
POSTUP:
- Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte rozpustit v kastrolu.
- Do ní přidejte cibuli nasekanou na kostičky a osmahněte dozlatova.
- Vložte maso nakrájené na kostky, osolte, opepřete a přidejte kmín a nasekaný česnek. Vše opékejte do té doby, než maso pustí šťávu.
- Potom přidejte mletou papriku a vše zalijte pivem.
- Přisypte nakrájená rajčata a papriky.
- Dolijte vodou tak, aby maso bylo ponořené, a duste pod pokličkou, než maso změkne.
- Podávejte s bramborovými plackami se škvarky.
Pivní moravský vrabec
INGREDIENCE
- 400 g vepřové plece
- 500 g vykostěného vepřového bůčku
- 450 g cibule
- 7 stroužků česneku
- sůl, pepř
- mletý kmín
- 1 lžíce rajského protlaku
- 250 ml tmavého piva 13 %
POSTUP:
- Oba druhy masa nakrájejte na kostky, vložte do pekáče, přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
- Vše osolte, opepřete, přidejte kmín, rajský protlak a přilijte černé pivo.
- V pekáči rukama vše pomalu promíchejte a asi 2 hodiny nechte odležet.
- Poté pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 80 minut.
- V průběhu pečení maso občas promíchejte.
- Doporučená příloha je listový špenát s cibulkou a houskový knedlík.
Krkovička na pivu
INGREDIENCE
- 4 plátky vepřové krkovice po 200 g
- sůl, pepř
- 4 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- 8 plátků anglické slaniny
- 3 větší cibule
- 0,5 l řezaného piva 11 %
POSTUP:
- Plátky masa osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem a posypte trochou nasekaného tymiánu.
- Poté je zabalte do plátků anglické slaniny, vložte do vyššího pekáče a posypejte nakrájenou cibulí.
- Vše podlijte pivem do výšky slaniny a pečte přikryté v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 60 až 80 minut.
- Před dokončením maso odkryjte a nechte dopéct dozlatova.
- Jako přílohu podávejte bílé zelí a bramborový knedlík ochucený nastrouhanou karotkou a nasekanou petrželkou.
Může se vám hodit na Zboží.cz: