Hlavní obsah

Po light výrobcích a umělých sladidlech se nehubne, ale tloustne

WEST LAFAYETTE

Dovolíte si jen light limonádu a tyčinky či jogurty zásadně s umělým sladidlem a přesto pořád tloustnete? Pak není problém s vaším metabolismem, ale s tím, co konzumujete. Podle amerických odborníků totiž umělá sladidla vedou k ještě větší obezitě a přibývání na váze než při konzumaci běžných potravin.

Článek

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.„Ta data jasně naznačují, že konzumace potravin slazených bezkalorickým sacharinem mohou vést k většímu přibývání na váze a tloušťce, než pokud je ta samá potravina slazena vysoce kalorickým cukrem,“ uvedli autoři studie v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

Tým vědců z Purdue University v americké Indianě krmil skupinku laboratorních hlodavců potravinami s obsahem umělých sladidel, zatímco druhé skupině zvířat podával běžné druhy s klasickým cukrem. Po analýze výsledků vyšlo najevo, že potkani krmení umělými sladidly měli ještě větší chuť k jídlu a jejich tělo více hladovělo, tudíž měli tendenci se více cpát. Naopak jedinci krmení klasickými potravinami, rychleji zahnali hlad.Ve svém pokusu experti z Indiany podávali dvěma skupinám zvířat buď jogurt se sacharinem či stejný druh jogurtu se sacharózou – řepným cukrem. Hlodavcům přitom bylo umožněno, aby konzumovali tolik jogurtu, kolik chtějí. A právě jedinci požírající ten s umělým sladidlem žrali mnohem více a přibírali tak i více na váze.„Ta data jasně naznačují, že konzumace potravin slazených bezkalorickým sacharinem mohou vést k většímu přibývání na váze a tloušťce, než pokud je ta samá potravina slazena vysoce kalorickým cukrem,“ uvedli autoři studie v odborném časopise Behavioral Neuroscience.

Podle jedné teorie zřejmě tělo při požívání sladkých potravin očekává, že se do žaludku a dále do trávicího traktu dostane vysoce kalorická potravina. Jenže pokud k tomu nedojde, pak je metabolismus oklamán a má horší problém omezovat chuť k dalšímu jídlu. Jestli se tato teorie prokáže, pak stejné účinky jako sacharin bude mít také aspartam, sukraloza a acesulfam.

Související články

Je nutné vyřadit z jídelníčku cukry?

Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl. Cukry - tedy...

Jednoduché sacharidy zatěžují metabolismus

Častou konzumací sladkých pochutin si zkracujeme život. Němečtí vědci prokázali, že nadměrný přísun jednoduchých cukrů zatěžuje celkový metabolismus těla...

Výběr článků

Načítám