Článek
Studie na základě údajů sesbíraných v 80. a 90. letech dochází k závěru, že osoby, které vypijí týdně šest a více piv, si tak o 20 až 50 procent zvyšují riziko vzniku rakoviny plic. Tento poměr ale dokáže srážet dolů pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.
Naproti tomu pití vína snižuje o 40 procent hrozbu vzniku rakoviny plic u mužů a o 70 procent u žen.
Lze to zřejmě vysvětlit rozdílností ingrediencí, u nichž se oba alkoholické nápoje vyrábějí, možná i údajně celkově zdravějším způsobem života pijáků vína. Vědci přitom ze statistik a tedy i výsledků vyloučili případy rakoviny, které by mohly být ovlivněny kouřením.
"To je hlavním problémem všech studií o souvislostech alkoholu a rakoviny plic: poznat a vyloučit vliv kouření," řekl koordinátor studie Andrea Benedetti. "Lidé, kteří pijí, jsou často také kuřáci," dodal na vysvětlenou, proč bylo třeba zpracovávat údaje za tak dlouhé časové období a obtížně je pročišťovat od vedlejších vlivů.