Článek
Vědci z Velké Británie a USA nedávno přišli s novou studií, která potvrzuje pozitivní vliv kakaa na lidský mozek. Výzkum probíhal na vzorku 19 dospělých mužů ve věku od 18 do 40 let.
„Ženy byly z výzkumu vyloučeny z důvodu, aby byl vzorek homogennější a minimalizovaly se dopady hormonálních výkyvů a vlivu menstruačního cyklu na cévy,“ vysvětluje důvody autorka studie Catarina Rendeirová pro Daily Mail.
Muži byli v rámci výzkumu podrobeni náročným kognitivním úlohám (se zaměřením na paměť, pozornost, představivost, orientaci v prostoru či myšlenkové pochody), během kterých první skupina popíjela kakao s vysokým obsahem flavonoidů a druhá průmyslově zpracované kakao s velmi nízkým obsahem flavonoidů. Nikdo z nich přitom netušil, jaké kakao konzumuje.
Brusinky jako zdroj antioxidantů a dalších látek, které pomáhají s infekcí
Výsledky prokázaly, že muži, kteří pili kakao s vysokým obsahem flavonoidů, vykazovali rychlejší reakce a docházelo u nich k většímu okysličení krve ve frontální kůře, což je oblast mozku, která hraje klíčovou roli v poznávání a rozhodování. Díky tomu byli schopni dokončit úkoly dříve než ti, kteří pili kakao s nízkým obsahem flavonoidů.
„Úrovně maximálního okysličení byly u kakaa s vysokým obsahem flavonoidů více než třikrát vyšší než u kakaa s nízkým obsahem flavonoidů a okysličovací reakce byla přibližně o minutu rychlejší,“ dodává Rendeirová.
Pozitivní účinky flavonoidů zaznamenala již studie z roku 1993, podle které tyto chemikálie pozitivně působí proti ischemickým chorobám srdečním, mezi které patří například akutní infarkt myokardu.
Flavonoidy jsou mimo kakaa obsažené také v čaji, červeném víně, borůvkách, jablcích, hruškách, třešních a v arašídech.
Může se vám hodit na Zboží.cz: