Článek
Je bohatý na živiny
Tři šálky čerstvého špenátu obsahují podle magazínu Health pouze 20 kalorií, žádný tuk, 2 gramy bílkovin, 3 gramy sacharidů a dva gramy bílkovin. To znamená, že navzdory tomu, že má velmi nízkou kalorickou hodnotu, je plný živin a zmíněné tři šálky zajistí více než 300% denní potřebu vitamínu K, který mimo jiné podporuje metabolismus a mineralizaci kostí a buněčný růst.
Špenát je také bohatý na foláty, vitamín B, hořčík, železo, draslík a vápník.
Vysoký obsah antioxidantů
Kromě mnoha vitamínů a minerálů obsahuje špenát antioxidanty, které působí protizánětlivě a chrání před nejrůznějšími druhy onemocnění. Například kaempferol a flavonoid snižují riziko rakoviny a zpomalují proces šíření rakovinových buněk.
Šest důvodů, proč si dát pomeranč ještě dnes
Ochranné účinky
Ve studii zveřejněné v časopise Food & Function vědci shrnují ochranné účinky špenátu, za které vděčí fytochemikáliím a bioaktivním sloučeninám, které se v něm vyskytují.
Tyto látky navíc snižují oxidační stres a zabraňují poškození DNA. Kromě toho spouštějí uvolňování hormonů sytosti, díky nimž se budete cítit plnější a spokojenější.
Pomáhá regulovat krevní tlak
Špenát je zdrojem přirozeně se vyskytujících dusičnanů, tedy sloučenin, které otevírají krevní cévy, aby se zlepšil průtok krve a došlo ke zmírnění srdeční zátěže.
To ostatně potvrdil i nedávný výzkum, v rámci kterého účastníci pili pravidelně nápoj obsahující špenát a červenou řepu. Výsledky ukázaly, že pět hodin po vypití se jejich tlak výrazně snížil a dosáhl zdravých hodnot.
Špenát chrání zdraví očí
Ukázalo se, že jeden z antioxidantů obsažený ve špenátu, lutein, snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace (AMD), což je oční onemocnění, které může rozmazat ostré centrální vidění, které je stěžejní pro činnosti, jako je čtení a řízení.
AMD je současně hlavní příčinou ztráty zraku u lidí ve věku 50 let a starších. V současné době neexistuje žádný lék nebo léčba, která by zvrátila tento stav, takže prevence je klíčová.