Hlavní obsah

Pět výtečných receptů s chilli papričkami

Novinky, Dana Sokolová

Červené chilli papričky jsou díky své výrazné chuti neodmyslitelnou přísadou mnohých jídel. Lidé si je tak stále častěji i sami pěstují. Letošní slunné léto jejich úrodě skutečně přálo, díky vysokým teplotám se dobře dařilo i těm nejexotičtějším druhům. Pokud nevíte, co s nimi, připravili jsme pro vás hned několik receptů.

Foto: Profimedia.cz

Chilli papriček existuje nespočet druhů.

Článek
Chilli džem
Suroviny: 10 červených paprik – ne kapie, 10 chilli papriček červených (štiplavost je na vás), 2 plechovky rajčat (400 g), 500 g cukru (tip muscovado), 1 menší zázvor, 1 paličku česneku
Postup: Do food procesoru vložíme papričky, zázvor, česnek a najemno posekáme. Pokud nemáme food procesor, všechno nakrájíme najemno. Přemístíme do hrnce se širokým dnem, přidáme cukr a rajčata. Pomalu vaříme přibližně hodinu a půl do zhoustnutí. Průběžně mícháme, aby se džem nepřipálil. Okořeníme, přidáme nať a podáváme.
Chilli Con Carne podle blogerky Michaely Šupákové
Suroviny (na 2 porce): 300 g mletého hovězího masa, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 plechovka krájených rajčat, 1 plechovka červených fazolí, ½ plechovky kukuřice, 1 lžička uzené papriky, ½ červené chilli papričky, ½ lžičky mletého kmínu, olej, sůl, koření
Postup: V nerezové pánvi rozehřejeme olej, na kterém necháme zpěnit cibulku. Po chvilce přidáme prolisovaný česnek, na kousky nakrájenou červenou papriku, lžičku uzené papriky, chilli papričku a mletý kmín. Všechno necháme restovat cca 5 minut. Přidáme hovězí maso a zprudka opečeme z obou stran. Jak bude maso upečené, přimícháme rajčata, sůl a koření. Směs necháme vařit cca 20 minut. Nakonec přidáme červené fazole a kukuřici. Před podáváním můžeme do chilli vmíchat lžičku smetany nebo bílého jogurtu.
Guacamole
Suroviny: 2 zralá avokáda, 1 cibule, 1 pálivá chilli paprička, 1 vyzrálé rajče, 2 stroužky česneku, 1 lžíce limetové šťávy, hrstka nasekané koriandrové nati, sůl, špetka římského kmínu
Postup: Avokádo oloupeme a nakrájíme na kousky, smícháme s kořením a limetovou šťávou. Směs rozmixujeme. Rajče spaříme, oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na malé kousky a přidáme do guacamole. Necháme odležet zhruba 10 minut. Servírujeme s tortillou nebo s nacho chipsy. Guacamole můžeme podávat i k pečeným masům, steakům nebo k pečeným bramborám.
Pikantní hruškové želé s chilli a hroznovým vínem
Suroviny: 1 kg bílého hroznového vína, 0,5 kg hrušek, 50–100 ml bílého vinného octa, 2 tobolky kardamomu, 1–2 sušené chilli papričky, 500 g želírovacího cukru
Postup: Omyjeme ovoce, bobule vína otrháme a z rozčtvrcených a jadřinců zbavených hrušek nakrájíme menší kousky. Hrušky i rozpůlené hrozny dáme do kastrolu, přidáme koření i chilli papričky (ty nekrájíme), podlijeme trochu vodou a dusíme pod poklicí, dokud se neuvolní šťáva a ovoce nezměkne. Uvařenou směs přefiltrujeme a odměříme objem šťávy. Do odměřené šťávy přidáme ocet, přivedeme k varu a přidáme želírovací cukr (na 1 l šťávy 0,5 kg cukru). Vaříme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Horký rosol nalijeme do menších zavařovacích sklenic (uvedené množství nám stačí na čtyři 250ml zavařovačky), zavíčkujeme a otočíme na 10 minut dnem vzhůru.
Domácí sladkokyselá omáčka s chilli
Suroviny: 1 lžíce pálivé chilli omáčky, 125 g krupicového cukru, 50 ml rýžového octa, 50 ml vody, 1 stroužek česneku, 2 lžičky bramborového škrobu, sůl
Postup: Stroužek česneku si prolisujeme, případně nakrájíme nadrobno. Do menšího hrnce dáme cukr, rýžový ocet a vodu, vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Přidáme prolisovaný česnek, chilli omáčku a necháme pět až deset minut probublávat na mírném ohni. V troše vody si rozmícháme škrob a vmícháme ho do omáčky. Vaříme asi tři minuty, dokud omáčka nezhoustne. Poté ji odstavíme a ochutíme solí.
Související témata:

Výběr článků

Načítám