Článek
Dalmatské čufty |
---|
Suroviny: 400 g mixu mletého masa (hovězí a vepřové), 330 g Znojmia Zeleninového leča, 2 lžíce másla, 1 rohlík, 3 lžíce mléka, střední cibule, vejce velikosti L, 2 lžíce hladké mouky, 1 kyselá okurka, 2 lžíce hrášku, 2 lžíce smetany, 3 lžíce kečupu Gurmán jemný, lžíce sladké papriky, sůl a pepř na dochucení |
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlík nakrájejte na kousky a pokropte mlékem, rozmělněte a vmíchejte do mletého masa. Přidejte vejce, lžíci hladké mouky, papriku, pepř, sůl a promíchejte. Z těsta navlhčenými dlaněmi udělejte zhruba 8-10 válečků, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě dozlatova (zhruba 15 minut).Do hrnce dejte máslo, na něm zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a zaprašte zbylou moukou. Orestujte a vlijte do zásmažky trochu horké vody. Přidejte smetanu, povařte, přidejte lečo, okapaný hrášek, drobně nakrájenou okurku a kečup. Krátce povařte. Do omáčky vložte čufty a podávejte s rýží. |
Maďarské langoše třikrát jinak |
---|
Suroviny: 4 středně velké brambory, 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 30 g droždí, špetka cukru, vejce, sůl, olej na smaženíNa dohotovení: kečup, česneková pasta, Hamé Extra Jam meruňkový, strouhaný sýr, 3 lžíce másla, hrst čerstvé petržele, lžíce čerstvé máty |
Postup: Brambory neloupejte, uvařte doměkka a nechte zchladnout. Oloupejte a nastrouhejte je. Z 50 ml vlažného mléka, droždí, cukru a 2 lžic hladké mouky nechte vzejít kvásek. Nastrouhané brambory smíchejte v míse se zbylou moukou. Zapracujte vejce, sůl a kvásek a hněťte, dokud nevznikne vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a dejte na 30 minut kynout.Jakmile zdvojnásobí svůj původní objem, na pomoučněné pracovní desce těsto rozdělte na zhruba 9 kusů. Vytvarujte z nich placičky, které smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Hotové langoše odkládejte na papírový ubrousek, abyste odsáli přebytečný tuk.Smíchejte lžičku česnekové pasty se třemi lžícemi rozpuštěného másla. Poté jednu část langošů potřete touto směsí a posypte strouhaným sýrem a ozdobte petrželí. Druhou část potřete kečupem a posypte strouhaným sýrem, třetí skupinu potřete džemem a dozdobte mátou. |
Živáňská pečeně |
---|
Suroviny: 4 větší brambory, 2 plátky krkovice, 4 plátky anglické slaniny, nožička klobásy, menší cibule, ½ žluté papriky, ½ červené papriky, 340 g Zeleniny Kunovjanky, sůl a pepř na dochucení, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky majoránky, 4 lžíce řepkového oleje, nasekaná čerstvá petržel |
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory pořádně omyjte a nakrájejte na osminky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Dejte do mísy, poprašte mletou paprikou a majoránkou, osolte a opepřete. Kunovjanku slijte a nechte okapat. Obě papriky nakrájejte na drobno, klobásu na kolečka, krkovici lehce naklepejte a z obou stran osolte a opepřete.Odtrhněte dva kusy alobalu (cca 30x30 cm). Na alobal dejte nejprve brambory s cibulí. Dále přidejte klobásu, papriky a Kunovjanku. Pokapejte lžící oleje, přidejte krkovici a na ní poklaďte dva plátky slaniny. Stejný postup opakujte i u druhé porce a vše pořádně zabalte. Dejte na 40 minut do trouby, poté snižte teplotu na 180 °C, balíčky rozbalte a pečte dalších 30 minut. Posypte petrželí a podávejte. |
Restované pikantní kuře s cizrnou a domácím pita chlebem (italská kuchyně) |
---|
Suroviny na kuře: lžíce olivového oleje, 5 kusů horních kuřecích stehen, sůl a pepř na dochucení, malá cibule, 2 stroužky česneku, 400 g cizrny ve slaném nálevu, 130 g Hamé Harissy, 2 lžíce rajčatového protlaku, ½ hrnku kuřecího vývaru, hrst čerstvého koriandruNa pita chleba: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, balíček sušeného droždí, 260 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, lžička cukru |
Postup: Všechny suroviny na pita chléb smíchejte a vypracujte hladké, tužší těsto, které nelepí. Přikryjte utěrkou a nechte 35 minut kynout. Z vykynutého těsta vytvarujte 7-8 kuliček, které rukou zploštěte. Nechte ještě na utěrce zhruba 20 minut kynout a předehřejte troubu na 250 °C.Z kousků těsta vyválejte placky, nechte chvilku odstát, aby jejich povrch mírně oschl a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 4 minuty, dokud se chléb nezačne mírně nafukovat. Teplotu trouby snižte na 180 °C.Kuřecí horní stehna osolte a opepřete z obou stran. V hrnci, který lze dát i do trouby, rozehřejte olej a kuřecí maso opečte (cca 5 minut z každé strany). Dejte stranu a do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte zhruba 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak a restujte další minutu.Přidejte okapanou cizrnu, harissu, vývar a nechte projít varem. Na omáčku dejte opečené kuřecí a dejte péct do trouby na 20-25 minut. Podávejte s opečeným pita chlebem. |
Italská pizza |
---|
Suroviny: 20 g droždí, 150 ml vlažné vody, lžička soli, 300 g hladké mouky, 2 hrsti rukoly, 8 plátků sušené vepřové šunky, 60 g parmezánu, 70 g rajčatového protlaku |
Postup: Troubu rozpalte na 200 °C. Mouku osolte a prosejte do mísy. Droždí dejte do vody a promíchejte. Kvásek vlijte do mouky a zapracujte. Těsto hněťte tak dlouho, dokud není zcela hladké a přestane se přichytávat ke stěnám mísy. Připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Těsto opět prohněťte, rozpulte a na pomoučněné pracovní desce vytvarujte dvě pizzy.Kromě okrajů potřete celou pizzu protlakem. Poklaďte natrhanou sušenou šunkou a posypte polovinou parmezánu. Dejte péct do trouby, dokud nezačnou zlátnout okraje (cca 10 minut). Vyndejte, nakrájejte na osminky, posypte zbylým parmazánem a ozdobte rukolou. |