Článek
Vědce z Rutgers University v New Jersey napadlo, že by bylo zajímavé ověřit lidovou moudrost, a tak ze špenátu extrahovali steroid jménem phytoecdysteroid a dávali jej na vzorky lidského svalu.
I následující testy, při nichž tento steroid dávali laboratorním krysám, potvrdili jejich závěry. Jak ale uvádí list The Sun, má to jeden háček: aby člověk dosáhl díky špenátu kýženého objemu svalů, musel by této zeleniny jíst víc než jedno kilo denně.
Jsou ale i další důvody, proč bychom měli jíst špenát. Není sice nijak zvlášť bohatý na železo, jak je mu obvykle mylně přičítáno, obsahuje ale množství vitamínu E, což je antioxidant zcela zásadní pro udržení zdravé pleti. Ve špenátu je dále alespoň 13 dalších látek, například karotenoidů, které pomáhají při předcházení rakovině, prospívají srdci, kostem i očím a zmenšují riziko mrtvice.