Článek
Kachní rillettes
INGREDIENCE | |
---|---|
4 kachní stehna | 5 větviček tymiánu |
700 g sádla (ideálně kachní) | 10 bobkových listů |
1 menší cibule | 20 kuliček černého pepře |
1 červená cibule | 15 kuliček nového koření |
100 ml červeného vinného octa | 150 ml bílého suchého vína |
1 lžíce pažitky pokrájené najemno | sůl |
1/2 čajové lžičky dijonské hořčice | mletý pepř |
POSTUP:
- Do pekáče rozložte 2/3 koření a na něj položte prosolená stehna. Zalijte sádlem, přiklopte a pečte (konfitujte) 5 hodin na 90 až 100 °C, dokud nejde maso lehce od kosti.
- Měkké maso oberte, zbavte kůže a chrupavek. V hrnci rozehřejte pár lžic sádla, které zbylo po konfitování.
- Žlutou cibuli nakrájejte na kostičky a za občasného promíchání ji nechte zesládnout. Přidejte obrané maso, zastříkněte bílým vínem, odvařte a odstavte z plamene. Do vzniklé směsi zamíchejte dijonskou hořčici, ochuťte solí a pepřem a přidejte nakrájenou pažitku.
- Marinovaná cibule: Zatímco se maso peče, svařte vinný ocet se zbylým kořením a třemi lžícemi vody, nechte vychladnout. Nakrájejte červenou cibuli na tenká kolečka, zalijte ji vlažným nálevem a nechte hodinu i více marinovat. Poté uložte do chladničky.
- Hotovou směs z kachních stehen přendejte do zavařovacích sklenic, ozdobte zbylým kořením a zalijte pár lžícemi zbylého sádla po konfitování. Nechte vychladnout a podávejte s marinovanou cibulí.
Terina z divočáka
INGREDIENCE | |
---|---|
400 g plece z divočáka | 4 bobkové listy |
400 g kuřecích jater | 5 kuliček jalovce |
400 g vepřového bůčku | 2 snítky tymiánu |
200 g panchetty (tenké plátky) | 5 sušených meruněk |
6 kuliček černého pepře | 2 lžíce granulované želatiny |
3 kuličky nového koření | sůl |
POSTUP:
- Játra a maso očistěte a semelte nahrubo. Koření rozdrťte v hmoždíři a ochuťte jím umletou směs, osolte.
- Přidejte nakrájené sušené meruňky, směs posypejte želatinou a důkladně promíchejte.
- Formu vyložte pečicím papírem, na něj rozložte plátky panchetty tak, aby po naplnění šlo přikrýt vrch teriny přesahujícími plátky.
- Formu naplňte masovou směsí asi 1,5 cm pod okraj, párkrát s ní lehce klepněte (tím vytlačíte vzduch). Nakonec překryjte přesahující panchettou i vrch terinky.
- Formu přikryjte víkem nebo alobalem, vložte ji do pekáče a do 3/4 pekáče nalijte horkou vodu. V takto připravené vodní lázni terinku pečte prvních 20 min. na 180 °C, pak 10 min. na 160 °C, dalších 20 min. na 140 °C, a posledních 45 min. na 80 °C. Nechte vychladnout a podávejte.
Vepřové rillettes s nakládanou zeleninou
INGREDIENCE | |
Rillettes | |
1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže | 3 stroužky česneku |
500 g sádla | 1 cibule |
svazek bylinek bouquet garni (4 větvičky tymiánu, 2 rozmarýnu, 2 šalvěje, 5 bobkových listů) | 2 jarní cibulky |
200 ml bílého suchého vína | 6 kuliček jalovce |
200 ml vody | sůl a pepř |
Nakládaná zelenina | |
1 mrkev | 2 čajové lžičky cukru |
1/3 ředkve | 1/2 lžičky soli |
6 ředkviček | 3 bobkové listy |
5 růžiček květáku | 3 kuličky nového koření |
3 banánové šalotky | 5 kuliček černého pepře |
200 ml rýžového octa | špetka kurkumy |
200 ml vody |
POSTUP:
- Rillettes: Bůček osolte, vložte do misky, přikryjte a nechte do druhého dne odpočinout v ledničce.
- Před přípravou maso opláchněte od soli, osušte a nakrájejte na kostky 5 × 5 cm, dejte do pekáče, přidejte sádlo a opepřete.
- K masu přidejte bouquet garni, pomačkané kuličky jalovce, rozmáčknuté stroužky česneku, cibuli překrojenou na půl, víno a vodu a vše promíchejte.
- Předehřejte troubu na 140 °C a pečte přiklopené cca 4 hodiny, dokud maso nejde trhat vidličkou. Když je maso měkké, vyndejte koření a bylinky i česnek, cibuli a bůček nechte na sítu okapat.
- Maso roztrhejte vidličkou, přimíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, ochuďte solí a pepřem a přendejte do sklenic. Hotovou směs zalijte pár lžícemi sádla a nechte vychladit.
- Zelenina: Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte nahrubo. Svařte vodu, ocet, cukr, sůl a koření a nálev stáhněte z plamene.
- Oddělte část nálevu a přidejte do něj špetku kurkumy, v něm se bude marinovat květák, a získá tak zářivě žlutou barvu.
- Do zbytku teplého, ne však vařícího nálevu vložte ostatní zeleninu, přikryjte a nechte asi 1 hodinu marinovat, dokud nálev nezchladne, poté uložte na 24 hodin do lednice.
Tip: Maso můžete upéct v pomalém hrnci.
Kuřecí paštika s kachními játry
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g kuřecích jater | 4 bobkové listy |
80 g husích ztučněných jater | 4 větvičky tymiánu |
500 g rozpuštěného másla | 1 stroužek česneku |
8 žloutků | 150 g slaniny (tenké plátky) |
1 menší šalotka | čerstvě mletý černý pepř |
70 ml koňaku | sůl |
150 ml bílého portského vína |
POSTUP:
- Očištěná kuřecí játra omyjte a osušte. Šalotku nakrájejte na kostičky, dejte do rendlíku, přidejte portské víno, koňak, tymián, rozpůlený stroužek česneku, bobkový list a přiveďte k varu. Zredukujte na polovinu a sceďte.
- Kuřecí játra rozmixujte dohladka a přimíchejte k nim zredukovaný alkohol (1 lžíci si nechte na ochucení kachních jater). Postupně zašlehávejte žloutky, dokud nebude směs hedvábně hladká. Poté postupně vmíchejte rozpuštěné máslo, osolte, opepřete a promíchejte.
- Očistěte kachní játra, zbavte je žilek a namarinujte zbytkem svařeného alkoholu, solí a pepřem. Vyložte formu pečicím papírem, na ten vyskládejte tenké plátky slaniny tak, aby po okrajích přesahovaly a po naplnění jimi šlo přikrýt vrch paštiky.
- Polovinu rozmixované směsi přepasírujte přes jemné síto do formy, lehce s ní klepněte, aby se ze směsi dostal vzduch, poté naskládejte kousky kachních jater jako mozaiku a postup zopakujte. Formu naplňte do 4/5, paštiku přikryjte přesahující slaninou, zakryjte pečicím papírem a přiklopte víkem nebo alobalem.
- Formu vložte do pekáče naplněného do poloviny horkou vodou (hladina stoupne na 2/3) a v takto připravené vodní lázni pečte v předehřáté troubě na 130 °C přibližně 45–60 min. Paštika by měla mít uvnitř cca 70 °C.
- Po vyjmutí z vodní lázně ji nechte asi 40 min. chladnout při pokojové teplotě, poté v chladničce.