Hlavní obsah

Oxid dusnatý vyvolává rakovinu tlustého střeva

Oxidy dusíku jsou pro buňky tlustého střeva velmi nebezpečné. Podle vědců se tento plyn do těla uvolňuje především při zánětu postižené buňky, již předtím napadly baktérie. Oxid dusíku je také obsažen v uzeninách.

Foto: Profimedia.cz

Oxid dusnatý má ve střevech silně karcinogenní účinky.

Článek

Oxid dusnatý negativně působí na okolní buňky a může u nich vyvolat rakovinnou mutaci vedoucí ke vzniku zhoubných nádorů. Pokud se podaří expertům z Massachusettského technologického institutu zjistit, jak vznik a uvolňování oxidu dusnatého zablokovat, mohli by tak získat preventivní lék právě na rakovinu tlustého střeva.

Nebezpečný Helicobacter pylori

Žaludeční vředy a nádory trávicího traktu mohou být způsobeny bakterií Helicobacter pylori. Pokud se tyto mikroorganismy objeví v těle, začnou buňky na zánět reagovat a produkovat právě oxid dusnatý.

„Oxidy dusíku vylučované zánětlivými buňkami hrají důležitou roli při změnách výstelkových buněk střevní sliznice a vedou k rozvoji rakoviny,“ tvrdí Susan Erdmanová, která na výzkumu spolupracovala s kolegou Jamesem Foxem.

„Oxidy dusíku vylučované zánětlivými buňkami hrají důležitou roli při změnách výstelkových buněk střevní sliznice a vedou k rozvoji rakoviny,“ tvrdí Susan Erdmanová, která na výzkumu spolupracovala s kolegou Jamesem Foxem.

„Oxidy dusíku vylučované zánětlivými buňkami hrají důležitou roli při změnách výstelkových buněk střevní sliznice a vedou k rozvoji rakoviny,“ tvrdí Susan Erdmanová, která na výzkumu spolupracovala s kolegou Jamesem Foxem.Při pokusech na myších se podařilo prokázat, že pokud byla produkce oxidu dusnatého blokována (blokací enzymu potřebného pro jeho výrobu), došlo k výraznému snížení počtu nádorů.

„Oxidy dusíku vylučované zánětlivými buňkami hrají důležitou roli při změnách výstelkových buněk střevní sliznice a vedou k rozvoji rakoviny,“ tvrdí Susan Erdmanová, která na výzkumu spolupracovala s kolegou Jamesem Foxem.Při pokusech na myších se podařilo prokázat, že pokud byla produkce oxidu dusnatého blokována (blokací enzymu potřebného pro jeho výrobu), došlo k výraznému snížení počtu nádorů.

Oxid dusnatý má ve střevech silně karcinogenní účinky. Používá se však často také v potravinářství, především při výrobě uzenin, dodává masu jasně červenou barvu. Proto také osoby konzumující hodně takto konzervovaných potravin trpí častěji rakovinou tlustého střeva. Česko je světovou jedničkou v tomto onemocnění.

Související témata:

Související články

Mandle zlepšují kvalitu střevní mikroflóry

Kdo pravidelně konzumuje mandle, má zřejmě zdravější zažívání. Podle kalifornských mikrobiologů totiž látky obsažené v jádrech této peckoviny skutečně pomáhají...

Výběr článků

Načítám