Článek
Pokud totiž malé děti ve věku do dvou let pojídaly hodně banánů a pomerančů třeba v podobě stoprocentních džusů, pak se u nich před patnáctým rokem jen vzácně rozvinula leukémie.
A právě leukémie je jedním z nejčastějších typů rakoviny u dětí mladších patnácti let. Dosud se přitom soudilo, že pomeranče a banány jsou spíše prevencí před nádorovým onemocněním tlustého střeva, prostaty, plic a prsou.
Nutnost dalšího výzkumu
Doktorka Marilyn L. Kwanová z University of California v Berkeley sledovala více než tři stovky dětí s leukémií a stejný počet zdravých dětí. Jejich matek se dotazovala, čím byly krmeny do dvou let věku. Přitom jak nemocní, tak zdraví jedinci, byli kojeni zhruba stejně dlouho a měli podobnou porodní váhu.
Zdravé děti dostávaly od své maminky čtyři až šestkrát týdně porci banánů a pomerančů, zatímco nemocné leukémií pojídaly před druhým rokem života ovoce mnohem méně. Před zhoubnou rakovinou kostní dřeně ochránil děti také stoprocentní džus, pokud jej konzumovaly místo čerstvého ovoce.
Hlasujte v anketě pod článkem: |
Jak často jíte ovoce? |
"Naše studie potvrzuje, že kalifornské děti, pojídající hodně ovoce či ovocné džusy bohaté na vitamin C, jsou více chráněny před vznikem rakoviny. Musíme ale zkoumat dále," prohlásila Marilyn L. Kwanová.