Článek
U všech zmíněných skupin se vytváří nerovnováha mezi novotvorbou kostní hmoty a jejím úbytkem.
Během života tělo odstraňuje starší, poškozenou kostní hmotu a nahrazuje ji novou. S věkem nicméně dochází k vyššímu úbytku hmoty, než kolik tělo dokáže nahradit.
Následkem úbytku kostní hmoty dochází ke zlomeninám bez předchozího úrazu nebo už při malé zátěži kosti. Nejčastěji se tak děje u kyčelního kloubu, v oblasti zápěstí a páteře (hrudní a bederní obratle).
Pět bylin pro zdravé kosti

Bohužel až tyto zlomeniny jsou často prvním příznakem, kvůli kterému jedinec zjistí, že má nějaký problém.
Rizikové faktory osteoporózy
- věk nad 50 let
- menopauza
- nízká hmotnost
- rodinná anamnéza
- nedostatek vápníku a vitamínu D
- nedostatečný příjem bílkovin
- endokrinní a hormonální onemocnění
- revmatoidní artritida, rakovina, anorexie a HIV
- dlouhodobé užívání léků, včetně některých antidepresiv, léků proti rakovině, inhibitorů protonové pumpy atd.
- kouření, nadměrná konzumace alkoholu
- nedostatek fyzické aktivity
Jak předcházet osteoporóze?
1. Dostatečný příjem vápníku
Vápník sehrává v prevenci tohoto onemocnění naprosto zásadní roli. Je součástí kostí, a pokud stravou dlouhodobě získáváme jen malé množství, tělo si ho začne brát z kostí a oslabuje je.
Doporučený příjem vápníku | ||
---|---|---|
Věk | Ženy | Muži |
19–50 let | 1000 mg | 1000 mg |
51–70 let | 1200 mg | 1000 mg |
nad 71 let | 1200 mg | 1200 mg |
Zdroje vápníku:
- nízkotučné mléčné výrobky
- tmavě zelená listová zelenina
- brokolice
- sardinky
- losos s kostí
- potraviny obohacené vápníkem, jako je sójové mléko, tofu, pomerančový džus, cereálie a chléb
Řešením mohou být i doplňky stravy, a to zejména pro lidi s intolerancí laktózy, vegany či pro lidi, jejichž tělo špatně vstřebává živiny, či pro ty, kteří podstoupili bariatrickou operaci (zmenšení žaludku).
2. Pravidelný pohyb
Cvičení ovlivňuje pevnost kostí i kostní hmotu, a to ve všech fázích života. Což potvrdila i studie z roku 2021, podle které různé druhy cvičení s různou intenzitou včetně chůze, běhu či posilování minimalizují riziko osteoporózy.
3. Více bílkovin
Podle organizace International Osteoporosis Foundation je vyšší příjem bílkovin spjat s vyšší hustotou kostí, pomalejším úbytkem kostní hmoty a sníženým rizikem zlomeniny kyčle. Starší lidé s nedostatečným příjmem bílkovin jsou vystaveni většímu riziku svalové slabosti, křehkosti a pádu.
Chcete-li tedy mít zdravé kosti a předcházet osteoporóze, zařaďte do svého jídelníčku dostatek bílkovin: libové hovězí, drůbeží, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, luštěniny, sójové produkty, vejce, obilí, ořechy, semínka atd.
4. Dostatečný příjem vitamínu D
Tělo absorbuje vitamín D potravou a slunečním zářením. Jelikož ho ale obsahuje jen málo potravin (mléko, rostlinná mléka, cereálie, pomerančový džus, jogurt, tučné ryby, žloutky, sýr či houby), tělo ho získává ze 70-80 % ze slunečního záření.
5. Omezte konzumaci alkoholu
Alkohol ovlivňuje rovnováhu vápníku i hormonů v těle, narušuje schopnost těla produkovat při slunečním záření vitamín D, což může zvýšit riziko osteoporózy.
6. Udržujte si zdravou váhu
Lidé s nadváhou nebo obezitou mají zvýšené riziko osteoporózy. Podle studie z roku 2020, která zahrnovala 3774 mužů starších 50 let a 4982 žen po menopauze, je ideální BMI pro snížení rizika osteoporózy 23,0 až 24,9 kg/m. BMI 25 a více se považuje za nadváhu.
7. Skoncujte s kouřením
Studie zjistily přímou souvislost mezi užíváním tabáku a ztrátou hustoty kostí. Ženy, které kouří, mohou mít také dřívější menopauzu, která ovlivňuje zdraví kostí. Kouření může také zvýšit riziko zlomenin. Bylo rovněž prokázáno, že negativně ovlivňuje hojení po zlomenině.
Příčiny vyhřezlé ploténky? Profesor Chomiak varuje před prací na chalupě a popisuje průběh léčby
Diagnostika nádoru kosti je pro laika téměř nemožná, nesmíte se nechat u lékaře odbýt
