Článek
U všech zmíněných skupin se vytváří nerovnováha mezi novotvorbou kostní hmoty a jejím úbytkem.
Během života tělo odstraňuje starší, poškozenou kostní hmotu a nahrazuje ji novou. S věkem nicméně dochází k vyššímu úbytku hmoty, než kolik tělo dokáže nahradit.
Následkem úbytku kostní hmoty dochází ke zlomeninám bez předchozího úrazu nebo už při malé zátěži kosti. Nejčastěji se tak děje u kyčelního kloubu, v oblasti zápěstí a páteře (hrudní a bederní obratle).
Pět bylin pro zdravé kosti
Bohužel až tyto zlomeniny jsou často prvním příznakem, kvůli kterému jedinec zjistí, že má nějaký problém.
Rizikové faktory osteoporózy
- věk nad 50 let
- menopauza
- nízká hmotnost
- rodinná anamnéza
- nedostatek vápníku a vitamínu D
- nedostatečný příjem bílkovin
- endokrinní a hormonální onemocnění
- revmatoidní artritida, rakovina, anorexie a HIV
- dlouhodobé užívání léků, včetně některých antidepresiv, léků proti rakovině, inhibitorů protonové pumpy atd.
- kouření, nadměrná konzumace alkoholu
- nedostatek fyzické aktivity
Jak předcházet osteoporóze?
1. Dostatečný příjem vápníku
Vápník sehrává v prevenci tohoto onemocnění naprosto zásadní roli. Je součástí kostí, a pokud stravou dlouhodobě získáváme jen malé množství, tělo si ho začne brát z kostí a oslabuje je.
Doporučený příjem vápníku | ||
---|---|---|
Věk | Ženy | Muži |
19–50 let | 1000 mg | 1000 mg |
51–70 let | 1200 mg | 1000 mg |
nad 71 let | 1200 mg | 1200 mg |
Zdroje vápníku:
- nízkotučné mléčné výrobky
- tmavě zelená listová zelenina
- brokolice
- sardinky
- losos s kostí
- potraviny obohacené vápníkem, jako je sójové mléko, tofu, pomerančový džus, cereálie a chléb
Řešením mohou být i doplňky stravy, a to zejména pro lidi s intolerancí laktózy, vegany či pro lidi, jejichž tělo špatně vstřebává živiny, či pro ty, kteří podstoupili bariatrickou operaci (zmenšení žaludku).
2. Pravidelný pohyb
Cvičení ovlivňuje pevnost kostí i kostní hmotu, a to ve všech fázích života. Což potvrdila i studie z roku 2021, podle které různé druhy cvičení s různou intenzitou včetně chůze, běhu či posilování minimalizují riziko osteoporózy.
3. Více bílkovin
Podle organizace International Osteoporosis Foundation je vyšší příjem bílkovin spjat s vyšší hustotou kostí, pomalejším úbytkem kostní hmoty a sníženým rizikem zlomeniny kyčle. Starší lidé s nedostatečným příjmem bílkovin jsou vystaveni většímu riziku svalové slabosti, křehkosti a pádu.
Chcete-li tedy mít zdravé kosti a předcházet osteoporóze, zařaďte do svého jídelníčku dostatek bílkovin: libové hovězí, drůbeží, nízkotučné mléčné výrobky, ryby, luštěniny, sójové produkty, vejce, obilí, ořechy, semínka atd.
4. Dostatečný příjem vitamínu D
Tělo absorbuje vitamín D potravou a slunečním zářením. Jelikož ho ale obsahuje jen málo potravin (mléko, rostlinná mléka, cereálie, pomerančový džus, jogurt, tučné ryby, žloutky, sýr či houby), tělo ho získává ze 70-80 % ze slunečního záření.
5. Omezte konzumaci alkoholu
Alkohol ovlivňuje rovnováhu vápníku i hormonů v těle, narušuje schopnost těla produkovat při slunečním záření vitamín D, což může zvýšit riziko osteoporózy.
6. Udržujte si zdravou váhu
Lidé s nadváhou nebo obezitou mají zvýšené riziko osteoporózy. Podle studie z roku 2020, která zahrnovala 3774 mužů starších 50 let a 4982 žen po menopauze, je ideální BMI pro snížení rizika osteoporózy 23,0 až 24,9 kg/m. BMI 25 a více se považuje za nadváhu.
7. Skoncujte s kouřením
Studie zjistily přímou souvislost mezi užíváním tabáku a ztrátou hustoty kostí. Ženy, které kouří, mohou mít také dřívější menopauzu, která ovlivňuje zdraví kostí. Kouření může také zvýšit riziko zlomenin. Bylo rovněž prokázáno, že negativně ovlivňuje hojení po zlomenině.