Hlavní obsah

Ořechy mohou ochránit před nejhorší formou rakoviny

Ořechy by měly tvořit součást jídelníčku každého člověka. Jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších biologicky aktivních látek a živin. Zároveň ten, kdo si je dopřeje dvakrát týdně (minimálně hrst plnou ořechů), sníží u sebe riziko rakoviny slinivky – nejsmrtelnější formy nádorového onemocnění, a to až o třetinu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ořechy jsou zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších biologicky aktivních látek a živin.

Článek

Rakovina slinivky se většinou projeví, když už je pozdě na záchranu života. Její léčení je náročné a úspěšnost vyléčení malá. Především proto, že je choroba diagnostikována pozdě. U tohoto typu onemocnění je tak nezbytná prevence.

Nádorové onemocnění slinivky častěji postihuje kuřáky. Ořechy jsou dlouhodobě považovány za zdroj látek, které působí v těle člověka jako prevence rakoviny. Vědci z Harvardovy univerzity získali důkazy, že pravidelná konzumace ořechů vede ke snížení rizika rozvoje rakoviny slinivky.

„Naše výsledky ukazují, že konzumací hrsti ořechů dvakrát či vícekrát týdně se sníží riziko rakoviny slinivky o pětatřicet procent ve srovnání s těmi, kdo nekonzumují ořechy vůbec,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.

Související témata:

Výběr článků

Načítám