Článek
Vepřová kotleta, česnek a šťouchaná dýně s brambory
Muškátová dýně. Dorůstá do velké velikosti, měkkou, lahodnou dužinu chrání tvrdá, odolná slupka. Uvaříte z ní polévku, lze ji rozmixovat do zmrzliny, do čatní, upéct jako přílohu k masu, nastrouhat do piškotového i chlebového těsta, vydlabat na Halloween.
INGREDIENCE | |
---|---|
1/2 střední muškátové dýně (asi 1 kg) | tymián |
20 ml slunečnicového oleje | hladká petrželka |
4 vepřové kotlety s kostí | 200 g brambor |
30 g másla | 100 g anglické slaniny |
100 g cibule | 1 jarní cibule |
1 palička česneku | sůl, pepř |
olivový olej |
POSTUP:
- Šťouchaná dýně: Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a pečte 40 minut při 160 °C doměkka. Až lehce vychladne, nakrájejte ji na kostky a rozšťouchejte do hrubší struktury, ne na kaši.
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte kostičky slaniny, poté s ní krátce opečte i brambory a přidejte dýni. Spolu opět krátce orestujte, osolte, opepřete a nakonec přisypejte jarní cibuli nakrájenou na plátky.
- Připravte si k dokončení: Stroužky česneku dejte do malého rendlíku, zalijte olivovým olejem, přisypejte tymián a pomalu vařte 40 minut. Měkké česneky vyndejte, později je přidáte ke kotletám.
- Na oleji, ve kterém se vařil česnek, zpěňte cibuli nakrájenou na měsíčky, osolte ji a nakonec přidejte nasekanou petrželku.
- Maso: Kotlety osolte, opepřete a opečte zprudka na pánvi na slunečnicovém oleji nejprve z jedné, pak z druhé strany. Nakonec přidejte stroužky česneku uvařené v oleji a máslo. Přelévejte výpekem a dle potřeby dopečte v troubě.
- Podávání: Na talíř naservírujte pomocí kulatého tvořítka šťouchanou dýni s brambory, vedle položte opečenou kotletu, stroužky česneku a výpek. Ozdobte orestovanou cibulí s petrželkou.
Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek
Salát z pečené dýně, pomeranče, kozího sýra a rukoly
Hokkaidó, patrně nejoblíbenější druh dýně, potěší sladkou dužinou a slupkou, která tepelnou úpravou změkne, proto se nemusí loupat.
INGREDIENCE | |
---|---|
1/4 dýně Hokkaidó | 65 ml olivového oleje |
sůl | oloupané lískové ořechy |
cukr krupice | dýňová semínka |
3 pomeranče | 200 g čerstvého kozího sýru |
30 g pomerančového freshe (šťáva) | 1 vanička rukoly |
10 g medu |
POSTUP:
- Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte trochou olivového oleje, osolte, posypejte cukrem krupicí a pečte 25 minut při 160 °C. Po upečení nechte vychladnout.
- Pomeranče ostrým nožem oloupejte a vyřezejte filátka. Co zůstane, to vyždímejte. V misce smíchejte pomerančovou šťávu s medem a olivovým olejem.
- Oloupané lískové ořechy rozpulte, dejte na plech a při 160 °C pražte 6 minut dozlatova, dýňová semínka pražte 3 minuty. Sýr nadrobte na menší hrudky. Rukolu promíchejte s částí dresinku.
- Podávání: Na talíř rozložte upečenou dýni, hrudky kozího sýra, filátka pomeranče, pokapejte dresinkem a přidejte rukolu. Nakonec posypejte opraženými ořechy a semínky.
Dýňové latté. Podzimní nápoj, který si zamilujete
Palačinky z máslové dýně s jablečným pyré
Máslová dýně má tvar hrušky. Pod světlou slupkou se schovává oranžová dužina s jemnou konzistencí a delikátní chutí. Ta se ještě zvýrazní pečením. Nejlepší je nechat ji vyniknout s minimálním množstvím přísad jako přílohu k masům, v salátech, v pyré.
INGREDIENCE |
---|
1/2 máslové dýně |
slunečnicový olej |
120 g cukru krupice |
400 ml mléka (polotučné) |
200 g hladké mouky |
5 vajec |
500 g červených jablek |
150 g měkkého tvarohu |
moučkový cukr |
POSTUP:
- Palačinky: Půlku máslové dýně propíchejte na řezu vidličkou, posypejte moučkovým cukrem, přikryjte alobalem a pečte při 170 °C asi 50 minut doměkka.
- Po upečení vydlabejte, nakrájejte 20 úhledných kostiček a zbytek rozmixujte na pyré.
- Do 200 g dýňového pyré přidejte mléko a rozmíchejte. Přidejte mouku, 20 g cukru krupice a vejce. Prošlehejte, nejlépe ponorným mixérem. Nechte chvilku odstát.
- Pánev rozehřejte, vytřete trochou oleje a nalijte na ni těsto, rozetřete ve velmi tenké vrstvě. Nechte chvilku zatáhnout a otočte, dopečte.
- Náplň: Oloupaná, očištěná jablka nakrájejte na kostky. V nahřátém rendlíku utavte 100 g cukru krupice na karamel. Přidejte jablka, přiklopte pokličkou a pomalu vařte 20 minut. Poté sejměte poklici a tekutinu vyvařte. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré.
- Podávání: Palačinky potřete jablečným pyré. Okraje složte tak, aby vznikl čtverec a byl vidět střed. Navrch rozložte kostičky pečené dýně, hrudky měkkého tvarohu a plátky jablek. Pocukrujte moučkovým cukrem.
Dýňová semínka zlepšují imunitu i kvalitu spermií
Špagety z dýně, křupavá pancetta a rajčatová omáčka s bazalkou
Špagetová dýně je přímo zázrak! Během pečení se její dužina rozpadne na vlákna. Držíte dietu? Tady jsou pro vás připravené fantastické špagety s naprostým minimem kalorií.
INGREDIENCE |
---|
1 špagetová dýně |
100 g pancetty |
olivový olej |
2 stroužky česneku |
600 g loupaných rajčat |
100 g bazalky |
80 g parmezánu |
sůl |
POSTUP:
- Špagety: Dýni rozpulte, propíchejte na řezu vidličkou, osolte, opečte na pánvi řeznou stranou dolů, přendejte na plech s pečicím papírem, přikryjte alobalem a pečte 35 minut doměkka. Upečenou dužinu zlehka vidličkou roztrhejte na špagety, pokapejte je olejem a osolte.
- Omáčka: Na oleji orestujte neoloupaný česnek, přidejte stonky bazalky a rozmixovaná rajčata. Pozvolna vařte 30 minut, poté propasírujte a dochuťte solí a cukrem.
- K dokončení: Pancettu nakrájejte na nudličky a opražte na pánvi dokřupava.
- Podávání: Na dno talíře nalijte omáčku a na ni do hnízda stočené ochucené špagety z dýně. Na ně položte opraženou pancettu, listy bazalky a navrch nastrouhejte parmezán.