Hlavní obsah

Oranžová radost v kuchyni aneb Recepty s dýněmi

Aktualizováno

Dýně, to už dávno není jen kompot střihnutý ananasem. Konečně zapojujeme fantazii a učíme se pracovat s touto fantastickou, mimořádně zdravou a přitom levnou potravinou. Pochutnejte si na skvělých receptech od kuchařské superhvězdy Radka Davida. Pro každý z nich zvolil jiný druh dýně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vepřová kotleta, česnek a šťouchaná dýně s brambory

Článek

Vepřová kotleta, česnek a šťouchaná dýně s brambory

Muškátová dýně. Dorůstá do velké velikosti, měkkou, lahodnou dužinu chrání tvrdá, odolná slupka. Uvaříte z ní polévku, lze ji rozmixovat do zmrzliny, do čatní, upéct jako přílohu k masu, nastrouhat do piškotového i chlebového těsta, vydlabat na Halloween.

INGREDIENCE
1/2 střední muškátové dýně (asi 1 kg)tymián
20 ml slunečnicového oleje hladká petrželka
4 vepřové kotlety s kostí 200 g brambor
30 g másla 100 g anglické slaniny
100 g cibule1 jarní cibule
1 palička česnekusůl, pepř
olivový olej

POSTUP:

  1. Šťouchaná dýně: Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a pečte 40 minut při 160 °C doměkka. Až lehce vychladne, nakrájejte ji na kostky a rozšťouchejte do hrubší struktury, ne na kaši.
  2. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte kostičky slaniny, poté s ní krátce opečte i brambory a přidejte dýni. Spolu opět krátce orestujte, osolte, opepřete a nakonec přisypejte jarní cibuli nakrájenou na plátky.
  3. Připravte si k dokončení: Stroužky česneku dejte do malého rendlíku, zalijte olivovým olejem, přisypejte tymián a pomalu vařte 40 minut. Měkké česneky vyndejte, později je přidáte ke kotletám.
  4. Na oleji, ve kterém se vařil česnek, zpěňte cibuli nakrájenou na měsíčky, osolte ji a nakonec přidejte nasekanou petrželku.
  5. Maso: Kotlety osolte, opepřete a opečte zprudka na pánvi na slunečnicovém oleji nejprve z jedné, pak z druhé strany. Nakonec přidejte stroužky česneku uvařené v oleji a máslo. Přelévejte výpekem a dle potřeby dopečte v troubě.
  6. Podávání: Na talíř naservírujte pomocí kulatého tvořítka šťouchanou dýni s brambory, vedle položte opečenou kotletu, stroužky česneku a výpek. Ozdobte orestovanou cibulí s petrželkou.

Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek

Zdraví

Salát z pečené dýně, pomeranče, kozího sýra a rukoly

Hokkaidó, patrně nejoblíbenější druh dýně, potěší sladkou dužinou a slupkou, která tepelnou úpravou změkne, proto se nemusí loupat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Salát z pečené dýně, pomeranče, kozího sýra a rukoly

INGREDIENCE
1/4 dýně Hokkaidó65 ml olivového oleje
sůl oloupané lískové ořechy
cukr krupicedýňová semínka
3 pomeranče 200 g čerstvého kozího sýru
30 g pomerančového freshe (šťáva)1 vanička rukoly
10 g medu

POSTUP:

  1. Dýni oloupejte, nakrájejte na měsíčky, pokapejte trochou olivového oleje, osolte, posypejte cukrem krupicí a pečte 25 minut při 160 °C. Po upečení nechte vychladnout.
  2. Pomeranče ostrým nožem oloupejte a vyřezejte filátka. Co zůstane, to vyždímejte. V misce smíchejte pomerančovou šťávu s medem a olivovým olejem.
  3. Oloupané lískové ořechy rozpulte, dejte na plech a při 160 °C pražte 6 minut dozlatova, dýňová semínka pražte 3 minuty. Sýr nadrobte na menší hrudky. Rukolu promíchejte s částí dresinku.
  4. Podávání: Na talíř rozložte upečenou dýni, hrudky kozího sýra, filátka pomeranče, pokapejte dresinkem a přidejte rukolu. Nakonec posypejte opraženými ořechy a semínky.

Dýňové latté. Podzimní nápoj, který si zamilujete

Zdraví

Palačinky z máslové dýně s jablečným pyré

Máslová dýně má tvar hrušky. Pod světlou slupkou se schovává oranžová dužina s jemnou konzistencí a delikátní chutí. Ta se ještě zvýrazní pečením. Nejlepší je nechat ji vyniknout s minimálním množstvím přísad jako přílohu k masům, v salátech, v pyré.

Foto: Milan Malíček, Právo

Palačinky z máslové dýně s jablečným pyré

INGREDIENCE
1/2 máslové dýně
slunečnicový olej
120 g cukru krupice
400 ml mléka (polotučné)
200 g hladké mouky
5 vajec
500 g červených jablek
150 g měkkého tvarohu
moučkový cukr

POSTUP:

  1. Palačinky: Půlku máslové dýně propíchejte na řezu vidličkou, posypejte moučkovým cukrem, přikryjte alobalem a pečte při 170 °C asi 50 minut doměkka.
  2. Po upečení vydlabejte, nakrájejte 20 úhledných kostiček a zbytek rozmixujte na pyré.
  3. Do 200 g dýňového pyré přidejte mléko a rozmíchejte. Přidejte mouku, 20 g cukru krupice a vejce. Prošlehejte, nejlépe ponorným mixérem. Nechte chvilku odstát.
  4. Pánev rozehřejte, vytřete trochou oleje a nalijte na ni těsto, rozetřete ve velmi tenké vrstvě. Nechte chvilku zatáhnout a otočte, dopečte.
  5. Náplň: Oloupaná, očištěná jablka nakrájejte na kostky. V nahřátém rendlíku utavte 100 g cukru krupice na karamel. Přidejte jablka, přiklopte pokličkou a pomalu vařte 20 minut. Poté sejměte poklici a tekutinu vyvařte. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré.
  6. Podávání: Palačinky potřete jablečným pyré. Okraje složte tak, aby vznikl čtverec a byl vidět střed. Navrch rozložte kostičky pečené dýně, hrudky měkkého tvarohu a plátky jablek. Pocukrujte moučkovým cukrem.

Dýňová semínka zlepšují imunitu i kvalitu spermií

Zdraví

Špagety z dýně, křupavá pancetta a rajčatová omáčka s bazalkou

Špagetová dýně je přímo zázrak! Během pečení se její dužina rozpadne na vlákna. Držíte dietu? Tady jsou pro vás připravené fantastické špagety s naprostým minimem kalorií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Špagety z dýně, křupavá pancetta a rajčatová omáčka s bazalkou

INGREDIENCE
1 špagetová dýně
100 g pancetty
olivový olej
2 stroužky česneku
600 g loupaných rajčat
100 g bazalky
80 g parmezánu
sůl

POSTUP:

  1. Špagety: Dýni rozpulte, propíchejte na řezu vidličkou, osolte, opečte na pánvi řeznou stranou dolů, přendejte na plech s pečicím papírem, přikryjte alobalem a pečte 35 minut doměkka. Upečenou dužinu zlehka vidličkou roztrhejte na špagety, pokapejte je olejem a osolte.
  2. Omáčka: Na oleji orestujte neoloupaný česnek, přidejte stonky bazalky a rozmixovaná rajčata. Pozvolna vařte 30 minut, poté propasírujte a dochuťte solí a cukrem.
  3. K dokončení: Pancettu nakrájejte na nudličky a opražte na pánvi dokřupava.
  4. Podávání: Na dno talíře nalijte omáčku a na ni do hnízda stočené ochucené špagety z dýně. Na ně položte opraženou pancettu, listy bazalky a navrch nastrouhejte parmezán.
Související témata:

Výběr článků

Načítám