Hlavní obsah

Olivový olej snižuje riziko mozkové mrtvice

Právo, zr

Olivový olej snižuje riziko mozkové mrtvice u osob starších 65 let, a to až o 41 procent, zjistili američtí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Olivový olej

Článek

Na základě průzkumu stravovacích návyků u více než 7000 Francouzů v důchodovém věku. Napsal to americký časopis Neurology.

Sledované osoby rozdělili do dvou skupin podle toho, zda konzumují olivový olej, nebo nikoliv.

Během pěti let prodělalo 148 účastníků pokusu mozkovou mrtvici. Po započtení vlivu váhy, fyzické aktivity a jídelníčku vědci zjistili, že riziko mrtvice pro konzumenty olivového oleje je nižší o dvě pětiny.

Související články

Jak poznat mozkovou mrtvici

Když vidíme člověka, který se nekoordinovaně pohybuje a má potíže s mluvením, první, co nás napadne je, že někde přebral. Můžeme být ale na velkém omylu. Ten...

Výběr článků

Načítám