Článek
Dopřát si jí můžeme opravdu hodně: 1-1,5 kg. Samozřejmě nezapomínáme ani na pitný režim, denně je třeba vypít alespoň 2 až 2,5 l tekutin, a to nejlépe stolní a minerální vodu, bylinkové čaje či ředěnou ovocnou šťávu.
Na jaře pročistit
Svému tělu prospějeme nejen tím, že mu odlehčíme a pročistíme ho, ale dodáme mu i tolik potřebné vitamíny. Bylo by tedy na škodu začít hned po skončení očistné kúry jíst obvyklá mnohdy nezdravá jídla. Pokračovat bychom měli pestrou stravou a dodržovat hlavní zásady zdravého jídelníčku: jíst dostatek ovoce a zeleniny, vyhýbat se tučným mléčným výrobkům, tučnému masu a uzeninám. Přednost dávejme raději nízkotučným mléčným výrobkům, rostlinným tukům a libovému masu, nejlépe rybám a drůbeži.
Salát není jen zelenina
Vhodným způsobem jak doplnit ovoce a zeleninu do naší stravy jsou například saláty. Zatím je však příliš často nejíme. Ukázaly to i výsledky loňského průzkumu agentury Opinion Window, podle nichž jí saláty pravidelně po celý rok pouze 9 % Čechů, a to navíc jen jako doplněk hlavního jídla. Salát se přitom může stát výborným hlavním jídlem, stačí jen vědět jak na to: zeleninu doplníme dalšími oblíbenými přísadami (např. tuňákem, grilovaným masem, těstovinami, různými druhy sýrů aj.) a záležet si dáme také na způsobu dochucení.
Zeleninový salát se žampióny
150 g zeleného salátu, 150 g čerstvých žampiónů, 100 g mandlí, 150 g šunky, 100 g mozzarelly, olivový olej, sůl (4 porce).
Hlávkový salát omyjeme a natrháme na menší kousky. Syrové žampióny nastrouháme nahrubo, mandle nasekáme a šunku s mozzarellou nakrájíme na kostičky. Smícháme s hlávkovým salátem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Tento salát skvěle chutná také s Yofreshem nebo bylinkovým dressingem. Podáváme s tmavým toastovým chlebem.