Článek
Mici (čte se miči) s hořčičnou omáčkou a cibulovým zelím
INGREDIENCE
Mici
- 750 g mletého masa, nejlépe směs vepřového a hovězího
- 1/2 vajíčka
- 1 lžička klasické hořčice
- mletá paprika
- kmín
- sůl
- pepř dle chuti
- sádlo
- hladká mouka
- případně strouhanka na zahuštění
Cibulové zelí
- 3-4 cibule, dle velikosti
- voda
- lžíce octa
- špetka soli, cukru
- hladkolistá petrželka či pažitka
Hořčičná omáčka
- 3 cibule
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička hladké mouky
- 3 dcl hovězího vývaru
POSTUP:
- Na mici. V míse smíchejte maso s hořčicí, vejcem a kořením. Je-li třeba, zahustěte hladkou moukou či strouhankou, ovšem nepřehánějte to.
- Směs je třeba důkladně prohníst, aby se z ní daly vytvarovat deseticentimetrové šišky. Když máte hotovo, rozpalte na pánvi sádlo a opékejte jednu po druhé dozlatova. Uchovejte je v teple.
- Na cibulové zelí. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přendejte do misky. Spařte ji horkou vodou a sesypejte do pánve, přidejte k ní sůl, cukr a ocet dle chuti. Pět minut poduste na středním plameni. Těsně před podáváním proházejte bylinkami.
- Na hořčičnou omáčku. Na výpeku z mici orestujte najemno nakrájenou cibuli. Smažte ji dotmava, opravdu hodně dotmava. Poté zaprašte lžičkou mouky, zalijte vývarem. Vařte 25 minut. Následně omáčku přeceďte a vraťte do pánve. Vmíchejte do ní hořčici a vložte maso. Podávejte s cibulovým zelím.
- V eibenthalské restauraci se pokrm doplňuje šťouchanými bramborami. Pro čtyři osoby se jich vaří zhruba kilogram. Po oloupání nakrájejte a uvařte. Poté je rozmačkejte, zjemněte kouskem másla a přidejte k nim osmaženou slaninu a cibuli.
Guláš Eibenthal
INGREDIENCE
Na guláš
- 750 g hovězího předního masa
- 750 g cibule
- hovězí vývar
- 1 lžička mleté papriky
- sůl, pepř
- 5 stroužků česneku
- špetka kmínu
- majoránka
- sádlo
Na bramborové placky
- 600 gramů brambor
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
- sádlo
POSTUP:
- Maso pokrájené na kostičky opečte na sádle.
- Když je zatažené, přendejte ho na talíř.
- Do výpeku vložte cibuli nakrájenou taktéž na kostičky. Zpěňte ji téměř dočerna.
- Hlídejte! Průběžně podlévejte vývarem, dokud omáčka neztmavne rovnoměrně. Poté do ní vložte maso.
- Na mírném plameni duste doměkka, asi dvě hodiny. Maso pak z omáčky vyndejte a očistěte. Omáčku vymixujte dohladka.
- Dochuťte kořením, solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Když je hotovo, vraťte do ní maso.
- Připravte si bramborové placky. Brambory uvařte doměkka. Nastrouhejte je a smíchejte s ostatními surovinami. Z hmoty tvarujte placičky a smažte na pánvi dokřupava.
Sarmi a koleš
INGREDIENCE
Sarmi
- 1 kg mletého masa (vepřového, kdo chce dietnější verzi, namíchá s hovězím)
- 3 velké cibule
- 10 dkg rýže
- sladká paprika
- mletý pepř
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 2-3 bobkové listy
- hlávkové zelí
- 1,5 kg kyselého zelí
- malý rajčatový protlak
- hladká mouka
- 1 lžíce másla
- sádlo
Koleš (mamaliga neboli kukuřičná kaše)
- litr vody
- 300 g kukuřičné mouky
- lžička soli
- půl lžíce sádla
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte najemno. Osmažte na sádle dorůžova. Přidejte červenou papriku, rýži, zamíchejte a nechte provonět. Poté vše nechte vystydnout.
- Teď přichází na řadu maso. Kdo nedrží dietu, může k němu přidat kousek uzeného či šunku, které hmotu chuťově obohatí. Smíchejte, přidejte sůl, pepř a cibuli s rýží, případně ještě dosolte.
- Z hlávky zelí oddělte listy a vyřežte z nich obdélníky. Jeden po druhém je plňte ochuceným masem, vždy stačí menší lžíce. Listy pak zabalte a pomačkejte, aby balíček skutečně držel pohromadě. Postupně tak zpracujte všechno maso.
- Připravte si větší, ovšem spíš nižší hrnec a dno pokryjte kyselým zelím. Na ně nasypejte: nové koření, bobkové listy a celý pepř. Pak do kola postupně rozkládejte jeden kus sarmi po druhém. Uprostřed je dobré nechat dírku, již můžete vyplnit kouskem uzeniny.
- Na hrnec dejte pokličku, a to menší, než je hrnec. Hmotu pod sebou zatěžká.
- Vše zalijte tak, aby sahala zhruba 2 cm nad pokličku. Vařte na velmi mírném ohni do bodu varu.
- Jakmile začne pokrm bublat, vařte ho ještě 45 minut. Mezitím si udělejte z mouky a másla klasickou jíšku. Po zrůžovění do ní vmíchejte protlak a míchejte do spojení hmoty. Tu poté přidejte do hrnce, z něhož jste sundali pokličku, a vařte ještě 5 minut. Sarmi podávejte s kukuřičnou kaší neboli koleš.
- Tu si připravte následovně. Osolenou vodu v hrnci přiveďte k varu. Až začne bublat, zvolna do ní sypejte mouku, přidejte sádlo. Hustotu odhadněte od oka, cílem je mít kaši hodně tvrdou. Vařte asi 15 až 20 minut.
- Pozor! Stále míchejte, aby nevznikaly žmolky. Hotové vyklopte na talíř či prkénko a mokrou lžící vykrajuje požadované tvary. Ty můžeme opéct navíc na sádle. Budou hezky křupat.
Rolované kuře po banátsku
INGREDIENCE
Na roládu
- 4 vykostěné stehenní řízky s kůží
- svazek hladké petrželky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- sádlo
- trocha hladké mouky
- 0,3 l vývaru (kuřecího, zeleninového)
- sůl
- pepř
- bylinky dle chuti
Šťouchaný brambor
- kilo brambor
- 2 lžíce kysané smetany
- 2-3 jarní cibulky
- sůl, pepř
Salát s koprem
- salátová okurka
- 1/2 (nebo 1) zakysané smetany
- kopr
- špetka soli, pepře a cukru
POSTUP:
- Připravte si rolované kuře. Řízky osolte a opepřete. Poté do nich vložte petrželku bez natě, tedy listy. Kus po kusu zavinujte a obalte potravinářskou fólií.
- Dejte vařit do vody zhruba na deset minut. Pak přendejte na talíř a vybalte z fólie.
- Na pánvi rozpalte sádlo a opečte na něm maso ze všech stran. Po propečení opět přendejte na talíř.
- Na výpeku zarestujte cibuli a mrkev dotmava. Zasypejte ji lehce moukou a přidejte další bylinky a petrželku.
- Přelijte vývarem a provařte ještě 25 minut. Pak omáčku rozmixujte. Když je hotová, vložte do ní na pár minut maso, aby se ohřálo.
- Poté si připravte šťouchané brambory. Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Rozšťouchejte a smíchejte se smetanou. Přidejte cibulky nakrájené na kousky, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně rozmačkejte.
- Na závěr připravte salát s koprem. Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní smetanu, kopr, sůl, pepř a cukr dle vlastní chuti.
Paprika plněná sýrem
INGREDIENCE
- 1 kg paprik
- 300 g balkánského sýra (v Eibenthalu mají svůj, domácí)
- 1 vejce
- petržel
- lžíce kysané smetany
- sůl, pepř
- sádlo
POSTUP:
- Z paprik odkrájejte stopky tak, abyste mohli vyjmout jaderníky a plod pak mohli znovu zavřít. Odložte je stranou.
- Do misky rozklepněte vejce, přidejte k němu sůl, pepř, petržel. Našlehejte.
- Do směsi přidejte nastrouhaný sýr a kysanou smetanu.
- Touto směsí naplňte papriky a jednu po druhé je vkládejte do sádlem vymazaného pekáčku.
- V předehřáté troubě pak pečte asi 12 minut na 200 stupňů, než zčervenají.
- Ihned je podávejte. S chlebem, s bramborem… Prostě dle chuti.
Může se vám hodit na Seznamu: