Hlavní obsah

Ochutnejte krajanskou kuchyni z rumunského Eibenthalu

Právo, Lenka Hloušková

„Mici, sarmi, koleš, mamaliga,” odpoví vám česky snad každý dospělý v rumunském Eibenthalu na otázku, co nejraději obědvá. Předci našich krajanů začali tamní krajinu osidlovat před dvěma sty lety. Přivezené osvědčené recepty postupně mísili s těmi maďarskými nebo srbskými. Přesně podle toho, s kým sousedili. Dobrou chuť.

Foto: Profimedia.cz

Sarmi

Článek

Mici (čte se miči) s hořčičnou omáčkou a cibulovým zelím

INGREDIENCE

Mici

  • 750 g mletého masa, nejlépe směs vepřového a hovězího
  • 1/2 vajíčka
  • 1 lžička klasické hořčice
  • mletá paprika
  • kmín
  • sůl
  • pepř dle chuti
  • sádlo
  • hladká mouka
  • případně strouhanka na zahuštění

Cibulové zelí

  • 3-4 cibule, dle velikosti
  • voda
  • lžíce octa
  • špetka soli, cukru
  • hladkolistá petrželka či pažitka

Hořčičná omáčka

  • 3 cibule
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 dcl hovězího vývaru
Foto: Petr Hloušek, Právo

POSTUP:

  • Na mici. V míse smíchejte maso s hořčicí, vejcem a kořením. Je-li třeba, zahustěte hladkou moukou či strouhankou, ovšem nepřehánějte to.
  • Směs je třeba důkladně prohníst, aby se z ní daly vytvarovat deseticentimetrové šišky. Když máte hotovo, rozpalte na pánvi sádlo a opékejte jednu po druhé dozlatova. Uchovejte je v teple.
  • Na cibulové zelí. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přendejte do misky. Spařte ji horkou vodou a sesypejte do pánve, přidejte k ní sůl, cukr a ocet dle chuti. Pět minut poduste na středním plameni. Těsně před podáváním proházejte bylinkami.
  • Na hořčičnou omáčku. Na výpeku z mici orestujte najemno nakrájenou cibuli. Smažte ji dotmava, opravdu hodně dotmava. Poté zaprašte lžičkou mouky, zalijte vývarem. Vařte 25 minut. Následně omáčku přeceďte a vraťte do pánve. Vmíchejte do ní hořčici a vložte maso. Podávejte s cibulovým zelím.
  • V eibenthalské restauraci se pokrm doplňuje šťouchanými bramborami. Pro čtyři osoby se jich vaří zhruba kilogram. Po oloupání nakrájejte a uvařte. Poté je rozmačkejte, zjemněte kouskem másla a přidejte k nim osmaženou slaninu a cibuli.

Guláš Eibenthal

INGREDIENCE 

Na guláš

  • 750 g hovězího předního masa
  • 750 g cibule
  • hovězí vývar
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl, pepř
  • 5 stroužků česneku
  • špetka kmínu
  • majoránka
  • sádlo

Na bramborové placky

  • 600 gramů brambor
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř podle chuti
  • sádlo
Foto: Petr Hloušek, Právo

POSTUP:

  • Maso pokrájené na kostičky opečte na sádle.
  • Když je zatažené, přendejte ho na talíř.
  • Do výpeku vložte cibuli nakrájenou taktéž na kostičky. Zpěňte ji téměř dočerna.
  • Hlídejte! Průběžně podlévejte vývarem, dokud omáčka neztmavne rovnoměrně. Poté do ní vložte maso.
  • Na mírném plameni duste doměkka, asi dvě hodiny. Maso pak z omáčky vyndejte a očistěte. Omáčku vymixujte dohladka.
  • Dochuťte kořením, solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Když je hotovo, vraťte do ní maso.
  • Připravte si bramborové placky. Brambory uvařte doměkka. Nastrouhejte je a smíchejte s ostatními surovinami. Z hmoty tvarujte placičky a smažte na pánvi dokřupava.

Sarmi a koleš

INGREDIENCE 

Sarmi

  • 1 kg mletého masa (vepřového, kdo chce dietnější verzi, namíchá s hovězím)
  • 3 velké cibule
  • 10 dkg rýže
  • sladká paprika
  • mletý pepř
  • sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2-3 bobkové listy
  • hlávkové zelí
  • 1,5 kg kyselého zelí
  • malý rajčatový protlak
  • hladká mouka
  • 1 lžíce másla
  • sádlo

Koleš (mamaliga neboli kukuřičná kaše)

  • litr vody
  • 300 g kukuřičné mouky
  • lžička soli
  • půl lžíce sádla
Foto: Petr Hloušek, Právo

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte najemno. Osmažte na sádle dorůžova. Přidejte červenou papriku, rýži, zamíchejte a nechte provonět. Poté vše nechte vystydnout.
  • Teď přichází na řadu maso. Kdo nedrží dietu, může k němu přidat kousek uzeného či šunku, které hmotu chuťově obohatí. Smíchejte, přidejte sůl, pepř a cibuli s rýží, případně ještě dosolte.
  • Z hlávky zelí oddělte listy a vyřežte z nich obdélníky. Jeden po druhém je plňte ochuceným masem, vždy stačí menší lžíce. Listy pak zabalte a pomačkejte, aby balíček skutečně držel pohromadě. Postupně tak zpracujte všechno maso.
  • Připravte si větší, ovšem spíš nižší hrnec a dno pokryjte kyselým zelím. Na ně nasypejte: nové koření, bobkové listy a celý pepř. Pak do kola postupně rozkládejte jeden kus sarmi po druhém. Uprostřed je dobré nechat dírku, již můžete vyplnit kouskem uzeniny.
  • Na hrnec dejte pokličku, a to menší, než je hrnec. Hmotu pod sebou zatěžká.
  • Vše zalijte tak, aby sahala zhruba 2 cm nad pokličku. Vařte na velmi mírném ohni do bodu varu.
  • Jakmile začne pokrm bublat, vařte ho ještě 45 minut. Mezitím si udělejte z mouky a másla klasickou jíšku. Po zrůžovění do ní vmíchejte protlak a míchejte do spojení hmoty. Tu poté přidejte do hrnce, z něhož jste sundali pokličku, a vařte ještě 5 minut. Sarmi podávejte s kukuřičnou kaší neboli koleš.
  • Tu si připravte následovně. Osolenou vodu v hrnci přiveďte k varu. Až začne bublat, zvolna do ní sypejte mouku, přidejte sádlo. Hustotu odhadněte od oka, cílem je mít kaši hodně tvrdou. Vařte asi 15 až 20 minut.
  • Pozor! Stále míchejte, aby nevznikaly žmolky. Hotové vyklopte na talíř či prkénko a mokrou lžící vykrajuje požadované tvary. Ty můžeme opéct navíc na sádle. Budou hezky křupat.

Rolované kuře po banátsku

INGREDIENCE 

Na roládu

  • 4 vykostěné stehenní řízky s kůží
  • svazek hladké petrželky
  • 1 cibule 
  • 1 mrkev
  • sádlo
  • trocha hladké mouky
  • 0,3 l vývaru (kuřecího, zeleninového)
  • sůl
  • pepř
  • bylinky dle chuti

Šťouchaný brambor

  • kilo brambor
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 2-3 jarní cibulky
  • sůl, pepř

Salát s koprem

  • salátová okurka
  • 1/2 (nebo 1) zakysané smetany
  • kopr
  • špetka soli, pepře a cukru
Foto: Petr Hloušek, Právo

POSTUP:

  • Připravte si rolované kuře.  Řízky osolte a opepřete. Poté do nich vložte petrželku bez natě, tedy listy. Kus po kusu zavinujte a obalte potravinářskou fólií.
  •  Dejte vařit do vody zhruba na deset minut. Pak přendejte na talíř a vybalte z fólie.
  • Na pánvi rozpalte sádlo a opečte na něm maso ze všech stran. Po propečení opět přendejte na talíř.
  •  Na výpeku zarestujte cibuli a mrkev dotmava. Zasypejte ji lehce moukou a přidejte další bylinky a petrželku.
  • Přelijte vývarem a provařte ještě 25 minut. Pak omáčku rozmixujte. Když je hotová, vložte do ní na pár minut maso, aby se ohřálo.
  • Poté si připravte šťouchané brambory. Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Rozšťouchejte a smíchejte se smetanou. Přidejte cibulky nakrájené na kousky, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně rozmačkejte.
  • Na závěr připravte salát s koprem. Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní smetanu, kopr, sůl, pepř a cukr dle vlastní chuti.

Paprika plněná sýrem

INGREDIENCE

  • 1 kg paprik
  • 300 g balkánského sýra (v Eibenthalu mají svůj, domácí)
  • 1 vejce
  • petržel
  • lžíce kysané smetany
  • sůl, pepř
  • sádlo
Foto: Petr Hloušek, Právo

POSTUP:

  • Z paprik odkrájejte stopky tak, abyste mohli vyjmout jaderníky a plod pak mohli znovu zavřít. Odložte je stranou.
  • Do misky rozklepněte vejce, přidejte k němu sůl, pepř, petržel. Našlehejte.
  • Do směsi přidejte nastrouhaný sýr a kysanou smetanu.
  • Touto směsí naplňte papriky a jednu po druhé je vkládejte do sádlem vymazaného pekáčku.
  • V předehřáté troubě pak pečte asi 12 minut na 200 stupňů, než zčervenají.
  • Ihned je podávejte. S chlebem, s bramborem… Prostě dle chuti.

Může se vám hodit na Seznamu:

Související témata:

Související články

Za krajany v rumunském Banátu

„Máme se dobře, ale děti nejsou,“ zní nejčastější povzdech našich krajanů v rumunském Banátu. V kraji o rozloze několika tisíc kilometrů čtverečních je dětí...

Výběr článků

Načítám