Hlavní obsah

Oblibu ovoce a zeleniny u dětí formují rodiče

NEW YORK

Pokud rodiče žehrají na to, že jejich dítko odmítá konzumovat ovoce a zeleninu – důležitý zdroj minerálů, vitaminů a dalších bioaktivních látek – pak by měli žehrat především na svou neschopnost při správné výchově. Oblibu ovoce a zeleniny totiž u batolat formují především oni. Na nich záleží, zda se dítě naučí plody konzumovat nebo k nim bude cítit odpor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodiče mají obrovský vliv na to, kolik ovoce a zeleniny jejich dítě konzumuje.

Článek

Důležité je podle amerických odborníků od počátku podávat ovoce a zeleninu ke svačinám a jako součást hlavních jídel. Ovoce a zelenina by přitom měly být prvními tuhými potravinami, které dítě po mateřském mléce dostane.

Důležité je podle amerických odborníků od počátku podávat ovoce a zeleninu ke svačinám a jako součást hlavních jídel. Ovoce a zelenina by přitom měly být prvními tuhými potravinami, které dítě po mateřském mléce dostane.

Důležité je podle amerických odborníků od počátku podávat ovoce a zeleninu ke svačinám a jako součást hlavních jídel. Ovoce a zelenina by přitom měly být prvními tuhými potravinami, které dítě po mateřském mléce dostane. „Víme, že rodiče mají obrovský vliv na to, kolik ovoce a zeleniny jejich dítě konzumuje. Pokud rodiče jedí hodně ovoce a zeleniny, pak jejich děti také. Když rodiče jedí a dávají svým dětem tučné svačiny a slazené nápoje, děti se naučí jíst toto,“ tvrdí profesorka Debra Hairová Joshuová z Washington University.

Důležité je podle amerických odborníků od počátku podávat ovoce a zeleninu ke svačinám a jako součást hlavních jídel. Ovoce a zelenina by přitom měly být prvními tuhými potravinami, které dítě po mateřském mléce dostane. „Víme, že rodiče mají obrovský vliv na to, kolik ovoce a zeleniny jejich dítě konzumuje. Pokud rodiče jedí hodně ovoce a zeleniny, pak jejich děti také. Když rodiče jedí a dávají svým dětem tučné svačiny a slazené nápoje, děti se naučí jíst toto,“ tvrdí profesorka Debra Hairová Joshuová z Washington University.

Zdravotníci z celého světa bohužel sledují pravý opak. I u národů tradičně konzumujících velké množství ovoce a zeleniny stále častěji dominují nezdravé, tučné a nutričně chudé potraviny.

Související témata:

Související články

Ochrana ovoce před červivostí

Mít dobrou úrodu a zdravé ovoce je snem každého pěstitele. Značné škody na ovoci ale působí různý hmyz, který je příčinou červivosti plodů. Původcem rané...

Výběr článků

Načítám