Článek
Flekovský guláš
INGREDIENCE
- 600 g hovězího na guláš (kližka, krk)
- 500 g cibule
- 5 lžic sádla
- 3 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 lžíce rajského protlaku
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 l černého flekovského piva
- sůl, pepř
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na kostičky a pomalu restujte na třech lžících sádla do tmavě zlaté barvy. Průběžně míchejte.
- Přidejte na kostky nakrájené maso a nechte ho zatáhnout.
- Poté přidejte papriku a protlak, rychle zarestujte a podlijte polovinou piva.
- Zvolna duste, až je maso měkké, podle potřeby míchejte a podlévejte pivem, sklenku piva si nechte na dokončení.
- Během vaření přidejte česnek utřený se solí a pepř.
- Ze zbytku sádla a mouky usmažte jíšku.
- Když je maso měkké, zahustěte guláš jíškou tak, že ji rozmícháte ve zbylém pivu (aby se neudělaly hrudky, můžete použít tyčový mixér) a přilijete do omáčky.
- Nechte ještě několik minut zvolna provařit, nakonec guláš dochuťte.
Rozlučte se se zimou! Recepty na tradiční pochoutky oslavující dobu hojnosti
Móda a kosmetika
Pečené koleno
INGREDIENCE
Na koleno
- 2 syrová vepřová kolena
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- pepř, sůl
Na marinádu
- 500 ml flekovského piva
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce červené papriky
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce demi-glace
K podání
- hořčice
- křen
- kyselá okurka
- chléb
POSTUP:
- Vepřová kolena dobře omyjte, očistěte (opalte nad svíčkou štětiny) a vařte v tlakovém hrnci spolu s kořením a solí přibližně hodinu.
- Předvařená kolena přendejte do pekáče a potřete je marinádou, kterou připravíte ze všech uvedených přísad a naředíte trochou vývaru z kolen.
- Pečte zakryté ve středně vyhřáté troubě přibližně hodinu.
- Průběžně podlévejte marinádou a kolena přelévejte výpekem.
- Poté pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a kolena dopečte tak, aby měla křupavou kůži, asi 30 minut.
- Nakonec můžete přidat ještě 5 minut pod grilem.
- Při podávání nesmí chybět hořčice, nastrouhaný křen, kyselá okurka a chléb.
Recepty na báječné Vilémovo pečivo
Móda a kosmetika
Svíčková
INGREDIENCE
- 800 g hovězího (váleček, zadní)
- 100 g špeku
- 50 ml oleje
- 5 lžic sádla
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 cibule
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 citron (citronová šťáva i kůra)
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 2 lžíce octa
- sůl,
- houskový knedlík, šlehačka, citron a brusinkový kompot k podávání
POSTUP:
- Maso prošpikujte špalíčky špeku a zprudka zatáhněte na oleji. Nechte ho odpočinout.
- Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na sádle.
- Vedle v hrnci udělejte redukci z koření: povařte ho v šálku vody.
- Do pekáče vložte orestovanou zeleninu a na ni položte maso, které osolíte.
- Do předem rozehřáté trouby na 140 °C vložte zakrytý pekáč a pečte tak dlouho, aby bylo maso měkké.
- Hlídejte, aby se základ nepřipálil, podle potřeby podlévejte horkou vodou a regulujte teplotu trouby.
- Každá trouba peče jinak, možná bude třeba zvýšit teplotu nebo přidat čas, aby hovězí změklo.
- Když je maso hotové, vyndejte ho a zabalené do alobalu odložte stranou.
- Zeleninu vraťte do hrnce, přilijte přecezenou redukci z koření a smetanu.
- Několik minut společně vařte.
- Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, octem, cukrem, solí a pepřem.
- Podávejte s knedlíkem, citronem, šlehačkou a brusinkami.
Pochoutky na pivu
Zdraví
Tvarohové řezy
INGREDIENCE
Na těsto
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo olej)
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku mléka
- špetka soli
- citronová kůra
- tuk a hl. mouka na vymazání plechu
Na náplň
- 2 tvarohy
- 3 lžíce cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku (zastudena)
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- rozinky
- citronová kůra
- šlehačka k podávání
POSTUP:
- Všechny suroviny na těsto důkladně promíchejte do hladké hmoty.
- Z tvarohu a všech přísad umíchejte náplň.
- Na vymazaný plech vysypaný moukou rozprostřete po celé ploše těsto.
- Na těsto rozetřete tvarohovou náplň.
- Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu na 140 °C.
- Vychladlý dezert nakrájejte na řezy a podávejte se šlehačkou.