Hlavní obsah

Nová odrůda avokáda láká na nižší obsah tuku, přišla ale o typickou chuť

Novinky, ema

Obliba avokáda stoupá. Lidé si plod hruškovce přelahodného tak zamilovali, že jej dnes nabízejí už všechny supermarkety a na internetu existuje nespočet návodů, jak jej co nejefektivněji oloupat, nebo jak posoudit jeho zralost. A protože obsahuje poměrně dost tuku, vzali si ho na paškál i pěstitelé. Ti přišli s novým druhem, který nazvali SlimCado.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sto gramů avokáda obsahuje zhruba 220 kilokalorií. To mohou mnozí vidět jako problém i přesto, že jsou tuky obsažené v avokádu rostlinného původu. Stejně jako s jiným jídlem tak platí, že je důležité jíst tento plod s mírou.

Nicméně vysoké kalorické hodnoty se chytli floridští pěstitelé a na trh uvedli novou odrůdu, tzv. SlimCado, které by mělo mít o polovinu méně tuku a dokonce třetinu kalorií oproti klasické verzi.

Dietní obři

SlimCado (složenina anglických slov. slim = štíhlý + avocado) se okamžitě stalo internetovou senzací. Podle zahraničních zpráv o tomto novém, zázračném druhu by mělo být daleko větší, obsahovat více vlákniny a konzistence by neměla být tak krémová, jak jsme zvyklí.

Co do velikosti by měly mít nové plody přes 30 centimetrů a vážit dokonce až 1,5 kila, což je ve výsledku dělá až šestkrát většími, než dosavadně známý druh. Někteří lidé namítají, že to není normální, a že jde o produkt genetického inženýrství. Podle společnosti Brooks Tropicals, která plody produkuje, to ale není pravda. Údajně se jedná o zcela přírodní plody, sklizené z avokádovníku.

A tak není divu, že se v Americe těší obrovské oblibě. Podle zprávy z deníku Wall Street Journal se nedávno výše jmenovaná společnost rozhodla vyhovět žádosti od evropských dodavatelů o dovoz.

Senzace bez chuti

I přes vyzdvihované a působivé zdravotní benefity této nové odrůdy na on-line diskuzích lidé stále častěji komentují ne příliš lahodnou chuť. Někteří gurmáni se dokonce podle Daily Mailu nebojí SlimCado nazvat „vodnatým, slizkým a nechutným“, zatímco jiní vyjadřují nespokojenost nad tím, že slavné quacamole připravené z nízkotučné verze zeleného ovoce je naprosto nevýrazné a bez chuti.

Zklamaní byli i redaktoři webové stránky Cookinglight.com. „Je to vodnaté, slizké, zničilo mi to sendvič!“ Na internetových diskusích tak převládají názory, že tento nový druh „není hoden být nazýván avokádem“.

Výběr článků

Načítám