Článek
Jsou pokrmy, které se na různé způsoby připravují v řadě zemí a o jejich oblíbenosti tedy není pochyb. Na druhé straně existují ale jídla, která jsou sama o sobě tak specifická, že na ně lidé mívají velmi vyhraněné názory. Vyvolávají buď nadšené labužnické ovace nebo (ve větší míře) znechucené pohledy strávníků, kteří by něco takového v životě nevzali do úst. Nic průměrného v uvedeném případě neexistuje.
A jaké pokrmy jsou tak "jedinečné", že dokonce vyvolávají u řady lidí odpor? Britští vědci sestavili žebříček deseti nejvíce nenáviděných jídel ve své zemi, s trochou nadsázky by se možná uplatnil i v jiných destinacích. Přehled přinesl server Daily Mail.
Na pomyslné první příčce se jednoznačně umístili šneci, v těsném závěsu se drží dršťky, ústřice, oliheň a ančovičky. Následují játra (na jakýkoli způsob), mušle, ledvinky a olivy, desítku uzavírá jelito.
Seznam pro mnohé "nepoživatelných" pokrmů tím ale rozhodně nekončí. Velké oblíbenosti se všeobecně netěší (a to nejen v Británii) například i niva, červená řepa, sardinky, růžičková kapusta, kozí sýr, různé specifické paštiky nebo krevety.
Jak je to s výběrem jídla
Na téma zvyků ve stravování provedli britští odborníci průzkum mezi 2000 dobrovolníky. Více než polovina (54 %) uvedla, že jejich partner je ještě mnohem vybíravější než oni sami. Čtvrtina dotázaných přiznala, že odpor k pokrmu nebo potravině získali už v rodině, protože je nejí někdo z příbuzných.
Polovina britské populace také přiznala, že se nestravuje tak zdravě, jak by měla. Jeden z pěti respondentů uvedl, že nejí zdravější produkty jen proto, že se rychleji kazí.
Z výzkumu také vyplynulo, že více než 60 % lidí odpuzuje na určitých jídlech jejich vzhled, pro padesát procent je to vůně.
U dětí jsou nejméně konzumovanými potravinami růžičková kapusta, houby nebo špenát.