Hlavní obsah

Některá zelenina škodí pacientům se dnou

STUTTGART

Lidé, kteří trpí onemocnění dna, by se měli vyhnout určitým druhům zeleniny, například hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Na nebezpečí upozornili němečtí vědci.

Článek

Pacienti trpící dnou by měli být obezřetnější při konzumaci zeleniny. Rozhodně by se měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž látku purin, která může nemoc zhoršovat.

Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organizmu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké bolesti pacientům se dnou.

Vysoké množství látky purin však obsahuje rovněž maso a ryby či pivo. Právě proto by vyjmenované poživatiny neměli pacienti se dnou  buď vůbec konzumovat, případně jen v omezené kvantitě. Aby byl u nich zajištěn přísun proteinů, měli by pít více mléka, jíst sýr a vejce.

Výběr článků

Načítám