Článek
ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ (lidově Babské ucho) |
---|
Expert na bakterie |
Šalvěj běžně používaly naše babičky při vaření. Teď zažívá renesanci. Aby ne, když působí silně antibakteriálně a protizánětlivě. Proto je ideální pro výplachy úst.
Mimochodem – právě její silice jsou často obsaženy v zubních pastách a ústních vodách. Dezinfekční a mírně svíravé účinky šalvěje totiž výborně působí při krvácení dásní.
Jak ji užívat
Nejrychlejší a nejsnadnější způsob užití je prostě rozžvýkat čerstvý nebo sušený lístek šalvěje – ale pozor, žvýkejte pomalu, aby měly látky čas proniknout do sliznice ústní dutiny. Připravte se na to, že šalvěj má hořkou, pro někoho až nepříjemnou chuť, ale dásně a zuby její silice ocení.
Dá se z ní připravit odvar nebo výluh, kterým proplachujeme ústní dutinu. Nebo ho popíjíme jako čaj. Šalvěj kromě jiného stimuluje i trávicí systém a působí na žaludeční šťávy, takže skutečně odstraní každý zápach z úst, dech bude neutrální. Navíc šálek šalvějového čaje omezuje pocení.
Pozor! Šalvěj je ve velkých dávkách a při dlouhodobém používání mírně toxická.
Čerstvá, sušená nebo tinktura
Sušenou šalvěj samozřejmě můžete koupit v lékárnách nebo v obchodech s bylinkami, dá se ovšem jednoduše pěstovat doma na parapetu. Čerstvé lístky tak máte pořád po ruce. Suší se při pokojové teplotě a nesmějí ztratit svoji stříbřitě zelenou barvu.

Šalvěj lékařská se dobře cítí v květináči. Nesmí však vyschnout, ani stát v mokru, jinak brzy zahyne.
Chceme-li mít šalvějový extrakt po celý rok, dá se připravit poměrně lehce tinktura (účinkuje silněji než odvar). Naložíme 1 díl čerstvých šalvějových listů do 3 dílů silného destilátu a necháme louhovat nejméně 10 dnů. Pak scedíme. Tinktura se dá i koupit.
Náš tip: Zubní kartáček je občas dobré dezinfikovat v šalvějovém odvaru.
HEŘMÁNEK LÉKAŘSKÝ |
---|
Bojuje proti zánětu i bolesti |
Heřmánek se většinou nepoužívá jako prevence – jeho síla se plně projeví při akutních stavech, když se zanítí dáseň nebo pobolívá zub.
Jak ho užívat
Při akutním zánětu si co nejdříve, v jeho počátku, připravujeme silný výluh z květu. Dáseň se jím potírá několikrát denně a účinek ještě posílíme popíjením heřmánkového čaje.
Důležité je předem zjistit, jestli nemáme na tuhle bylinu alergii, protože počet lidí, které postihla negativní reakce právě na heřmánek, v poslední době roste.
Pozor! Heřmánek se nevaří, ale spařuje a následně asi patnáct minut louhuje. Používá se bezprostředně po přípravě – tedy vlažný, kdy je koncentrace účinných látek nejvyšší.
Bylinu je nejjednodušší koupit sušenou v obchodech nebo v lékárně, nalézt v přírodě pravý heřmánek je totiž dost obtížné. S tím, jak přibývá chemie, se tahle dřív hojně rostoucí bylina z naší krajiny pomalu vytrácí.
Květy heřmánku skladujeme v temnu – tedy v tmavé a uzavřené nádobě.
KMÍN A HŘEBÍČEK |
---|
Ochrání před kazy a zápachem, uleví od bolesti |
Kmín zabraňuje kazivosti zubů a působí proti zápachu z úst. Hřebíček ulevuje od zánětů a působí jako anestetikum, silice v něm obsažené způsobují znecitlivění a zmírňují bolestivost dásní. Stačí v ústech několik minut požvykovat jeden nebo dva kousky hřebíčku. Opakujeme několikrát denně, samozřejmě vždy s čerstvým hřebíčkem, dokud se nedostaví úleva.

Hřebíček
Jak je užívat
Přímo žvýkat se dají oba druhy koření. Pro větší účinnost si můžeme připravit hřebíčkovou tinkturu – vezmeme deset gramů hřebíčku, tyčinku skořice, vložíme do půl litru vodky nebo jiného šedesátiprocentního alkoholu a necháme nejméně dva týdny na teplém místě louhovat. Čím déle směs macerujeme, tím jsou účinky silnější. Přecedíme a uchováváme v tmavé lahvi v lednici.
Užíváme nejméně šestkrát denně tak, že nakapeme tinkturu na měkký zubní kartáček a masírujeme dásně. Tato kúra zabraňuje zánětu dásní a snižuje citlivost odhalených krčků. Můžete si pak dopřávat horké i studené bez nepříjemných pocitů.
BYLINNÁ SMĚS |
---|
Spojí účinky dubové kůry, kontryhelu, truskavce a šalvěje |
Pro doléčení zánětu ústní dutiny a zlepšení kondice dásní si můžeme připravit směs, která kumuluje účinek několika bylin. Smícháme dubovou kůru, nať kontryhelu, truskavec ptačí a šalvěj ve stejném poměru; potom jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme půl litrem studené vody a necháme přes noc louhovat.
Druhý den ohřejeme, přecedíme a uchováváme v termosce, několikrát denně vyplachujeme ústa výluhem nebo masírujeme dásně měkkým kartáčkem namočeným ve výluhu. Během týdne pocítíme zlepšení.
LISTY OŘEŠÁKU |
---|
S jarními lístky proti bakteriím |
Ořešákové listí má protizánětlivé účinky a působí proti bakteriím. Pro zpracování jsou nejlepší mladé, jarní listy, mají silnější účinky. Použít se dají také ty spadané, ale nesmějí být nahnědlé.

Jak je užívat
Nejlepší je připravit si odvar z drobně nakrájených čerstvých listů. Asi dvě čajové lžičky nakrájených listů zalijeme půl litrem studené vody a necháme louhovat do druhého dne. Potom směs přivedeme k varu a přecedíme. Takto získanou tekutinu necháme vychladnout a používáme ji ke kloktání, potírání dásní, případně jemné masáži namočeným zubním kartáčkem.
Výluh skladujeme nejlépe v lednici v uzavřené nádobě.
MOCHNA NÁTRŽNÍK |
---|
Hojí dásně |
Kořen této byliny působí protizánětlivě a hojivě na dásně, zejména v případě jejich krvácivosti, dobře zaceluje dáseň po vytržení zubu.
Jak ji užívat
Odvar z mochny se používá bezprostředně po čištění zubů. Připravuje se z jedné čajové lžičky mletého kořene, který se zaleje čtvrt litrem vody a vaří se přibližně čtvrt hodiny a potírá se jím postižené místo.