Článek
Za naprosto nejzdravější způsob přípravy kávy odborníci považují filtrování. „Káva připravovaná jinak než filtrováním obsahuje látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Filtr dokáže tyto látky eliminovat, díky čemuž snižuje rizika spjatá se srdečními záchvaty a předčasnou smrtí,” upozorňuje autorka nejnovější vědecké studie zveřejněné v Evropském věstníku preventivní kardiologie Dag Thelleová ze švédské University of Gothenburg.
Podle ní může zvýšit riziko srdečních chorob nejen klasický český „turek”, ale i příprava kávy pomocí pressovačů či stále oblíbenějšího french pressu.
„Nefiltrované kávy obsahují vyšší množství cafestolu a kahweolu - chemikálií, které se nacházejí v olejových kapénkách vznášejících se nad kávou, ale i v kávovém sedimentu,” vysvětluje pro CNN dietoložka Lisa Drayerová.
Vědecké studie podle ní prokázaly, že právě tyto látky mohou zvyšovat hladiny triglyceridů a LDL cholesterolu (tzv. zlého cholesterolu).
Proč je třeba hlídat triglyceridy
Papírový filtr přitom dokáže i tyto látky na rozdíl od ostatních filtrů skutečně zachytit. Což potvrdila i rozsáhlá norská studie, která v souvislosti s pitím různých druhů káv sledovala více než půl milionu lidí po dobu 20 let.
Jasně z ní vyplynulo, že lidé, kteří denně vypili jeden a čtyři šálky filtrované kávy, měli nejnižší úmrtnost, a to i ve srovnání s lidmi, kteří kávu vůbec nepili.
Výhodnost pití filtrované kávy potvrdil podle American Heart Association i další výzkum zaměřený na zdravotní přínosy kávy. Podle něj může filtrovaná káva významně zostřit mentální pozornost a koncentraci, zlepšit náladu a zároveň i zlepšit výkon při sportu.
Odpolední cappuccino jako tabu aneb Jak pít kávu jako Italové
Pozitivní i negativní přínosy kávy
Rozsáhlá studie z roku 2017, jež analyzovala více jak 200 dalších studií zaměřených na zdravotní přínosy kávy, zjistila, že maximální možné zdravotní benefity dodají 3-4 šálky denně.
Káva například snižuje riziko melanomu, rakoviny prostaty, srdečních chorob, roztroušené sklerózy, cukrovky, onemocnění jater, Alzheimerovy choroby, bolestí zad apod.
Vyhnout se pití kávy by naopak měli lidé mající problémy se svým spánkem a lidé trpící na časté zlomeniny. Kávu by si ve velkém neměly dopřávat ani těhotné ženy, u kterých hrozí riziko předčasného porodu či nízké porodní váhy dítěte. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že poločas rozpadu kofeinu je během těhotenství dvojnásobný.
Další benefit kávy. Pomáhá při cvičení
Jak zvýšit zdravotní přínosy kávy?
Pokud chcete získat z kávy co nejvíce benefitů, pak kromě toho, že budete pít jen filtrovanou, přidejte si do ní nízkotučné mléko, které pomůže vyrovnat ztráty vápníku.
Podle odbornice má lžíce mléka pouze 6 kalorií, ale 19 miligramů vápníku. Naopak je dobré se vyvarovat přidání cukru do kávy.
Může se vám hodit na Seznamu: