Článek
Akné je vlastně onemocnění kůže, které je nejběžnější během puberty. V tomto období se s ním setká přes 80 % mladých lidí a u řady z nich přetrvá až do dospělosti. Nevzhledné pupínky, které jsou typickým projevem akné, vznikají tehdy, když dojde k zánětu vývodu mazových žláz.
Jen málokdo má v životě štěstí a s akné se nikdy nesetká. Většinu lidí spíše trápí jeho nadměrný výskyt, a tak se snaží za každou cenu nepříjemných pupínků zbavit nebo je aspoň řádně zamaskovat.
I když je na trhu celá řada přípravků, které mají od akné ulevit nebo ho zmírnit, i tak mnohým nepomáhají a akné je stále součástí jejich života. Někdy za to zcela zbytečně mohou mýty, které se okolo této problematiky šíří. I kvůli nim někteří lidé svůj stav zbytečně zhoršují, uvedl server Foxnews.
Složení stravy nemá s akné nic společného – mýtus
V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století bylo provedeno několik studií, které „spolehlivě” prokázaly, že konzumace čokolády nemá nic společného s výskytem akné. „Tyto studie byly natolik populární, že lidé jednoduše došli k závěru, že strava nemá zcela nic společného s výskytem akné,” uvedla Jennifer Burrisová, doktorandka na New York University.
V současné době ale naopak dietologové i kožní lékaři zjišťují, že spojitost mezi jídlem a akné existuje. Dokládá to prý i nedávná studie. U lidí, kteří po určitou dobu jedli více sladkostí, nezdravých tuků a těžkých jídel, se mnohem častěji a ve větší míře akné vyskytovalo.
Trápí vás akné? Zapomeňte na čokoládu – mýtus
I když již bylo řečeno, že jídlo má co do činění s výskytem akné, neznamená to, že se své oblíbené čokolády musíte nadobro vzdát.
„Je pravda, že všechny potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou zhoršovat akné. Rafinované sacharidy způsobují, že v těle dojde k rychlému nárůstu inzulinu, což vede k větší produkci kožního mazu a hrozí ucpání pórů,” vysvětlila dermatoložka Mona Goharaová z Yale School of Medicine.
Čokoládu ale proto hned zavrhovat nemusíte. Problém není v kakau, ale právě v cukrech a mléčných přídavcích, které čokoláda obsahuje. Čím vyšší obsah kakaa, tím nižší glykemický index. Budete-li konzumovat čokoládu s obsahem kakaa minimálně 70 procent, můžete si ji dopřát, i pokud vás trápí akné.
Akné je jen problém teenagerů – mýtus
Bohužel tomu tak není. Výsledky studie uveřejněné v časopise Journal of American Academy of Dermatology dokládají, že akné trápí ve velké míře i ženy ve věku 20 až 29 let. Po třicítce jeho výskyt klesá, ale není výjimkou ani okolo padesátky. Tehdy za to mohou většinou hormonální změny spojené s menopauzou.
Make-up akné zhorší – mýtus
Je pravda, že nesprávně zvolený přípravek může pokožku dráždit a ucpávat tak póry, při správné volbě ho ale může zlepšit. Podle Goharaové je vhodné používat přípravky na bázi minerálních surovin. Takové přípravky, většinou založené na práškovém základu, absorbují mastnotu a olejové složky dalších přípravků, které by jinak vedly k ucpání pórů.
Opalovací krémy ucpávají póry – mýtus
I tady hodně záleží na složení samotného krému. Ty, které budou obsahovat oxid zinečnatý, který je prý dobrým bojovníkem proti akné, rozhodně neublíží.