Hlavní obsah

Nejlepší tipy, jak nadobro porazit chuť na sladké

Sladké může nejen za kilogramy navíc, ale často i za cukrovku II. typu. I z tohoto důvodu je dobré sladké ve svém jídelníčku omezit na minimum, zvlášť pokud nejste aktivní sportovci, kteří mají každý den obrovské výdeje energie. Vzdát se sladkostí navíc může být mnohem jednodušší, než se zpočátku zdá. Tím nejlepším pomocníkem je skutečně kvalitní a chutné jídlo, které zasytí.

Foto: Profimedia.cz

Konzumace tří hlavních jídel denně, které jsou bohaté na bílkoviny, tuky a vlákninu, pomáhá omezit chuť na sladké.

Článek

Chcete-li porazit svůj věčný boj s chutí na sladké, pak vězte, že vám v tom žádná striktní dieta ani hladovění nepomůže. Podle Robbieho Puddicka, odborníka na výživu z londýnského Second Nature, je mnohem lepší vsadit na proaktivní strategii, a tedy kvalitní jídlo, které zasytí, a tím i zafunguje jako ten nejlepší prostředek prevence touhy po sladkém.

Není to tedy o zákazech, ale snaze minimalizovat chuť, a to nejen na sladké, ale třeba i slané mlsání, jako jsou chipsy, tyčinky apod.

Jde o to, že chuť na sladké, ale i obecně mlsání, nejčastěji spouští psychika, a to během stresu či smutku. Dalším spouštěčem je i životní prostředí. Půjdete-li například kolem pekárny, těžko budete odolávat libé vůni, kterou z ní ucítíte.

„Jedná se o spouštěče, které se v našem mozku vytvářejí po mnoho let, proto je tak snadno nelze odbourat tím, že si budete spoustu věcí zakazovat,“ vysvětluje pro Daily Mail Robbie Puddick.

Za chutí na sladké nicméně může stát i skutečný hlad, a to zejména chybí-li v jídelníčku důležité základní živiny, jako jsou např. bílkoviny. Tělo vysílá signál hladu, aby nás povzbudilo k uspokojení našich základních potřeb.

Strategie, které nám pomohou zvládnout chuť na mlsání

Proaktivní strategie, jak předcházet chutím na sladké i jiné kalorické bomby, zahrnují konzumaci tří hlavních jídel denně, které jsou bohaté na bílkoviny, tuky a vlákninu. Jsou tedy postavené na plnohodnotných potravinách, jako jsou maso, ryby a zelenina.

Potraviny, které nám při hubnutí dodají vše potřebné, zasytí a zaženou hlad

Zdraví

Velikost porce takového jídla by přitom neměla být omezená. Je dobré jíst, dokud se nezačnete cítit příjemně sytí. Pokud budete mít mezi těmito jídly hlad, vždy je dobré sáhnout po svačině bohaté na bílkoviny.

Naopak nejlepší reaktivní strategií je technika tzv. Nutkavého surfování. Představte si touhu po sladkém jako vlnu, která začíná jako malá vlnka a postupně nabírá na velikosti a intenzitě.

„Místo toho, abyste s vlnou bojovali, si představte sami sebe, jak surfujete a na té jedné vlně zažíváte vzestupy i pády. Jak vlna narůstá, obvykle pocítíte neklid nebo dokonce i obsedantní myšlenky na jídlo, které vás budou nutit jednat podle touhy na jejím vrcholu. Pokud na to okamžitě nezareagujete, začnete tak posilovat v mozku spojení mezi touhou a odměnou za jídlo,“ vysvětluje odborník.

Řešením tedy je učit se prodlužovat čas mezi touhou na sladké a reakcí na ni. Čím víc si začnete uvědomovat čas, během něhož budete tolerovat tyto chutě bez toho, aniž byste na ně zareagovali, tím lépe.

Tento čas pak zkuste věnovat alternativním činnostem, které naruší asociaci touhy a odměny. Můžete vyzkoušet techniku hlubokého dýchání či zavolejte někomu, koho máte rádi, případně se vydejte na procházku apod.

Tím, že pozornost přesměrujete jinam, necháte touhu projít, mozek začne postupně oddělovat touhu od odměny za jídlo nebo se přímo spokojí s jeho náhražkou či s něčím užitečnějším.

Myšlenky, které ztěžují hubnutí

Zdraví

Václava Kunová: Sladké snídaně startují touhu po cukru

Zdraví

Výběr článků

Načítám