Hlavní obsah

Nejčastější mýty o pečivu a hubnutí

Někteří odborníci na výživu jsou stále přesvědčeni o tom, že pečivo a dieta nejdou dohromady. Jedná se však o mýtus. Pokud zvolíte správný druh pečiva, nemusíte mít strach, že by ohrozilo vaše hubnutí. Dokonce ani tehdy, když si ho dáte večer.

Foto: Profimedia.cz

Pečivo lze konzumovat i při hubnutí.

Článek

Mýtus 1: Když vyřadím pečivo, zhubnu

Hubnutí stojí vždy na kalorickém deficitu, což v praxi znamená, že pokud chcete zhubnout, vydané energie musí být více než energie přijaté. Patříte-li tedy mezi milovníky pečiva, hlídejte si celkový denní příjem a samozřejmě upřednostněte kvalitní celozrnné pečivo.

„Jestliže dáte přednost celozrnnému pečivo, dostanete tím do těla řadu prospěšných látek. Jednak více nenasycených mastných kyselin, vlákniny, ale i vitamínů a minerálních látek. Toto pečivo má tak pozitivní vliv nejen na střeva, ale zajistí rovněž delší pocit sytosti,“ upozorňuje Věra Burešová z center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Mýtus 2: Mezi cereálním a celozrnným pečivem není rozdíl

Ačkoliv to zní podobně, mezi cereálním a celozrnným pečivem je značný rozdíl. Cereální pečivo je vyrobeno z obilovin neboli cereálií. V základu se tak jedná o bílý (tukový) rohlík, který toho z nutričního hlediska příliš nenabízí. Naproti tomu kvalitní celozrnné pečivo je vyrobeno minimálně z osmdesáti procent z celozrnné mouky.

Nicméně ani celozrnné pečivo nelze považovat za dietní. „Je pravda, že celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zásad správné životosprávy, ale při redukci hmotnosti se s ním musí nakládat opatrně. Jeho energetická hodnota bývá vysoká a pro některé jedince může být i hůře stravitelné,“ vysvětluje trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.

Mýtus 3: Tmavé pečivo je zdravější

Podobně jako se mnozí domnívají, že správnou volbou je cereální pečivo, si někteří myslí, že udělají správně, když dají přednost tmavému pečivu. Jenže tmavé zabarvení pečiva často spočívá v jeho obarvení karamelem, melasou nebo praženým ječmenem.

Jak poznat rozdíl mezi tmavým celozrnným a nekvalitním přibarveným pečivem? Zaměřte se na cenu. Celozrnná mouka je mnohem dražší než bílá, proto si za celozrnné pečivo připlatíte. Uvnitř celozrnného pečiva by se měly nacházet zbytky otrub, klíčků, slupek a zrníček, což ale v obchodě nezjistíte. V neposlední řadě napoví složení, je-li k dispozici.

Mýtus 4: Pečivo nemůžu jíst večer

Kvalitní pečivo můžete jíst prakticky v jakoukoliv hodinu, podle Terezy Kompánkové však uděláte lépe, když dáte v pozdějších hodinách přednost bílkovinám se zeleninou.

„Sacharidy ve formě pečiva si můžete dát bez výčitek k obědu, kdy postupné uvolňování energie využijete ve druhé polovině dne,“ vysvětluje trenérka a dodává, že k večeru bychom měli stravu odlehčit: „Není ideální jít spát přejedený. Naše orgány pracují v různé hodiny a večer, kdy jsme v klidovém režimu, bychom měli tělu odlehčit.“

Mýtus 5: Rozpékané pečivo je nekvalitní

Kvalita pečiva se neodvíjí od toho, jestli si koupíte čerstvě upečené pečivo nebo ze zmrazeného polotovaru. „U čerstvého i rozpékaného pečiva vždy záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu,“ vysvětluje výživová poradkyně Burešová a dodává, že nejlepší možnou variantou je péct si doma vlastní pečivo.

Pokud se vám nechce pouštět do pečení klasického chleba, můžete vyzkoušet třeba banánový chléb. „Banánový chlebíček ocení zejména příznivci sladkého pečiva. Skvěle se hodí na snídani nebo jako zdravější forma dezertu nebo odpolední svačinky,“ uzavírá Burešová.

Banánový chlebíček

Foto: Profimedia.cz

Banánový chlebíček

INGREDIENCE
5 zralých banánů
1–1,5 hrnku špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1/3 hrnku oleje
5 polévkových lžic bílého jogurtu
rozinky, goji, brusinky či jiné sušené ovoce či semínka

POSTUP:

  1. Banány, mouku a ostatní suroviny dejte do mísy a rozmixujte.
  2. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypejte kokosem, nebo podložte pečícím papírem.
  3. Těsto nalijte do formy, posypte zbylým ovocem či semínky a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 45 minut.
  4. K doslazení je možné použít med, ale díky sladkým banánům a sušenému ovoci není nutné chlebíček více sladit.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Související témata:

Výběr článků

Načítám