Článek
Voda s citronem
Voda s citronem je nejen zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitu. Je i vhodná při hubnutí. Mnozí odborníci ji doporučují pít zejména po ránu, a to ideálně vlažnou, či dokonce teplou, protože se tak lépe vstřebá, účinněji zažene žízeň a nastartuje metabolismus a trávení. Citron je zároveň vhodný i pro celkovou detoxikaci organismu.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje důležité antioxidanty, které dokážou zlepšit trávení a také potlačit chuť k jídlu a snížit hladinu cukru v krvi. Je ale důležité takový čaj správně připravovat. Za největší chybu je přitom považováno zalévat zelený čaj vroucí vodou, jelikož se tak zničí všechny účinné látky. Běžné zelené čaje by se tak měly zalévat vodou 80 °C (některé speciální dokonce jen 60 °C). Účinné látky ze zeleného čaje lze dnes nalézt i v nejrůznějších doplňcích stravy.
Další články o hubnutí |
---|
Skryté nástrahy populárních diet |
Jak zkrotit vlčí hlad |
Překvapivý způsob, jak odolat nezdravé a kalorické stravě |
Ajurvédská káva s garcinií
Nejde o klasickou kávu, ale kávovinovou směs ryze přírodních himálajských bylin, směsi čekanky a bylinky garcinie, která je v čínské medicíně využívána ke spalování tuků a v boji s jejich usazováním. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu a potlačuje i pocity hladu a chuti. Pro ty nejlepší účinky je dobré tuto kávu pít vždy 30 minut před jídlem a maximálně 3x denně.
Zeleninové šťávy a smoothie
Zeleninové šťávy a smoothie po ránu skvěle osvěží, nastartují organismus a zároveň i zasytí. Vyzkoušet můžete například okurku, mrkev, kedluben nebo lístky špenátu, samotné nebo i v kombinaci s vodou. Dodáte tak svému tělu nejen potřebné tekutiny, ale i vitaminy a vlákninu.
Dostatek tekutin před a po jídle |
---|
Pro optimální zpracování jídla potřebujeme dostatek tekutin jak před jídlem, tak během jídla, případně i po jídle. Dostatek tekutin před jídlem nám umožní mít k dispozici dostatek slin, které potřebujeme při kousání a rozžvýkání soust. Ta se slinami promísíme, a tím startujeme první kroky úspěšného trávení. Průběžné zapíjení soust nám pak umožní zajistit v žaludku žádoucí řidší konzistenci rozžvýkané potravy. Jen tak ji žaludek dokáže úspěšně promísit s žaludeční šťávou a dostatečně řídkou pak odesílat k dalšímu trávení do střeva. Z hlediska stravitelnosti a mobilizaci produkce trávicích šťáv je tak důležité hledět během jídla i na dostatek tekutin. |
Může se vám hodit na Zboží.cz: