Hlavní obsah

Mozek nás nutí vybírat si tučná jídla

Lidský mozek dává přednost tučným jídlům. A má v sobě dokonalý a velmi rychlý kalkulátor, jenž je schopen okamžitě z nabízených pokrmů zvolit ten, který mu nabídne nejvíce tuku. Podle švýcarských odborníků stačí na takovou analýzu pouhých 200 milisekund.

Foto: Franitšek Petrák, Právo

Mozek dokáže okamžitě vybrat nejtučnější z potravin na talíři.

Článek

Experti ze švýcarské Univerzity v Lausanne při svých pokusech testovali mozky dobrovolníků při pohledu na různé druhy pokrmů s nízkou, střední a vysokou hodnotou tuků.

Mozek chce tučné

Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.

Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.

Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.Pokrmy s vysokým obsahem tuku podle skeneru aktivují část mozku zodpovědnou za rozhodování a pocity odměny, netučné pokrmy vyvolají aktivitu v této oblasti jen velmi slabě.

Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.Pokrmy s vysokým obsahem tuku podle skeneru aktivují část mozku zodpovědnou za rozhodování a pocity odměny, netučné pokrmy vyvolají aktivitu v této oblasti jen velmi slabě.

„Výsledky naznačují, že mozek může velmi rychle zhodnotit nutriční hodnotu pokrmů jen pohledem na ně,“ tvrdí autor studie Micah Murray.

Související témata:

Související články

Pohyb je dětem vlastní, ale zdravá strava ne

S pohybovými aktivitami dětí to není zdaleka tak špatné, jak bychom z jejich „věčného“ vysedávání u počítače mohli usuzovat. Většina pravidelně sportuje, více...

Výběr článků

Načítám