Článek
Experti ze švýcarské Univerzity v Lausanne při svých pokusech testovali mozky dobrovolníků při pohledu na různé druhy pokrmů s nízkou, střední a vysokou hodnotou tuků.
Mozek chce tučné
Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.
Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.
Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.Pokrmy s vysokým obsahem tuku podle skeneru aktivují část mozku zodpovědnou za rozhodování a pocity odměny, netučné pokrmy vyvolají aktivitu v této oblasti jen velmi slabě.
Ve studii, jejíž závěry jsou publikovány v odborném časopise NeuroImage, sledovali Švýcaři reakce mozku na různé obrázky tučných a netučných pokrmů pomocí skeneru. Podle výsledků je reakce centrálního nervového systému na obrázky pokrmů velmi rychlá, přičemž tučné jídlo odhalí mozek už během 200 milisekund.Pokrmy s vysokým obsahem tuku podle skeneru aktivují část mozku zodpovědnou za rozhodování a pocity odměny, netučné pokrmy vyvolají aktivitu v této oblasti jen velmi slabě.
„Výsledky naznačují, že mozek může velmi rychle zhodnotit nutriční hodnotu pokrmů jen pohledem na ně,“ tvrdí autor studie Micah Murray.