Článek
Diabetes mellitus je onemocnění, při kterém tělo nedokáže správně zpracovávat cukr.
"Z potravy získáváme glukózu a z ní pak buňky využívají energii. Aby se ta ale k buňkám dostala, je potřeba složitějšího mechanismu. Buňka vpustí do svého nitra cukr jen tehdy, když se na povrch naváže inzulin, který produkuje slinivka břišní. Problém u diabetu 2. typu je, že tělo neumí inzulin správně využívat k přeměně glukózy na energii," vysvětluje profesor Martin Haluzík z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha.
Důležité hormony trávicího traktu
Kromě inzulínu zde hrají významnou roli i inkretiny, hormony zažívacího traktu, jež vylučují buňky tenkého střeva. Pomáhají totiž regulovat hladinu krevní glukózy a spolu s inzulinem tak zpracovávají přísun energie z potravy.
Nemocní s diabetem 2. typu mají účinky inkretinů porušené, což se snaží napravit právě nová moderní léčba na bázi bílkoviny, která funguje podobně jako hormon inkretin GLP-1, jenž reguluje hladinu cukru v krvi.
"Hormon inkretin GLP-1 zvyšuje uvolňování inzulinu, navozuje pocit sytosti a zpomaluje tak vyprazdňování žaludku po jídle. Díky tomu se i upravuje hladina glykemie v okamžicích, kdy jsou nemocní nalačno či po jídle," uvádí profesor.
Nová léčba tedy zcela minimalizuje riziko hypoglykémie, která nemocné ohrožuje právě v okamžicích vyšší zátěže, většího hladu či při špatném dávkování léků či inzulinu.
Léčba nezávislá na hladině glykemie
Zázračnost nové léčby spočívá především v tom, že dávkování léků není odvozeno od aktuální hladiny glykemie.
Účinná látka se tedy aplikuje dvakrát denně injekčně do podkoží, nezávisle na množství přijaté potravy či fyzické aktivity. V těle působí 12 hodin a přímo ovlivňuje metabolismus, tím, že navozuje pocit sytosti. Díky těmto účinkům ji tedy ocení i cukrovkáři, kteří marně bojují s nadváhou a obezitou.
Lékaři doporučují tuto léčbu především diabetikům II. typu, u kterých nejsou původní inzulínové preparáty dostatečně účinné a které trápí zdravotní komplikace spjaté s jejich nadměrnou hmotností.
Přestože se jedná o moderní léčbu, nemocní se nemusí bát ani vysoké finanční zátěže.
„I pacienti, kteří v rámci indikačních omezení nemají nárok na zvýšenou úhradu, nezaplatí za léčbu ročně více než pět tisíc korun (respektive 2500 Kč v případě dětí do 18 let věku a osob starších 65 let), a to díky ročnímu ochrannému limitu,“ dodává profesor Martin Haluzík.
Hladina cukru v krvi |
---|
Důležitý ukazatel, který určuje naši schopnost využívat cukry z potravy a přeměňovat je v energii. Rozlišujeme dvě možná měření. Jedním z nich je aktuální glykemie, která udává okamžitou hladinu cukru v krvi. Přesnější údaj nám poskytuje hladina glykovaného hemoglobinu (někdy také nazývaný dlouhý cukr), který ukazuje, jak si stojíme v horizontu 2–3 měsíců. |
Aktuální glykémie |
Normální hodnoty nalačno: 3,5 - 6,4 mmol/lNormální hodnoty po jídle: až o 2 mmol/l vyšší |
Glykovaný hemoglobin |
Zdravý člověk - 2,8 - 4 %Dobře léčený diabetik - do 4,5 % ; respektive 5,3 % u diabetu II.typu. |