Hlavní obsah

Mikrovlnka zbaví kuchyň mikrobů

MIAMI

Většina z nás si myslí, že je kuchyň nejčistší místnost v bytě. Bohužel je tomu právě naopak. Vědci zjistili, že je v ní dvěstěkrát více choroboplodných zárodků než na záchodovém prkénku. Živnou půdu pro ně tvoří především různé mycí hadry a houby, o utěrkách či ručnících ani nemluvě. Neustálým používáním se pak z nich dostávají na pracovní plochy, nádobí a jejich prostřednictvím i na jídelní stůl.

Článek

Problém, jak bacily zpacifikovat, se podařilo vyřešit vědcům z floridské univerzity. Metoda, již doporučují, je zcela jednoduchá a nevyžaduje mimořádné výdaje. K dezinfekci a sterilizaci nezbytných (a nekovových!) kuchyňských pomůcek totiž stačí obyčejná mikrovlnná trouba, jež už je běžnou součástí vybavení téměř každé domácnosti.

Celý proces přitom zabere pouhé dvě minuty, při kterých budou inkriminované předměty uvnitř.

"Houby musí být vlhké," připomíná vedoucí výzkumného týmu Gabriel Bitton, "aby se mohly ohřát na příslušnou teplotu."  A výsledek? Zničení 99 procent původců infekcí, kteří jinak odolávají běžným desinfekčním prostředkům.

Výběr článků

Načítám