Článek
Studie přezkoumali experti z italského Milána. Podívali se na 10 výzkumů zabývajících se vztahem mezi konzumací kávy a jaterními chorobami. Výsledky těchto studií se opíraly o sledování 2 260 lidí s rakovinou jater a 240 tisíc bez onemocnění. Sledované osoby pocházely z Řecka, Itálie a Japonska.
Některé z výzkumů definovaly vysokou konzumaci kávy jako tři a více šálků denně. Jiné kladly hranici níže až na jeden šálek kávy denně. Zpracovaná data dokazují, že konzumenti kávy jsou až o 41 procent méně často diagnostikováni s rakovinou jater ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí vůbec.
Jeden šálek denně prý snížil riziko o 23 procent, více než tři šálky až o 55 procent. Odborníci ale zároveň varují, že ačkoli vyšší příjem kávy může chránit játra, škodí jiným orgánům v těle. Denní doporučená dávka se pohybuje kolem jednoho až dvou šálků. Někteří experti doporučují maximálně tři šálky kávy denně.