Článek
Bibimbap

Korejské jídlo bibimbap se připravuje z rýže a přísad, které se poskládají do misky a strávník si pak vše sám promíchá. Může být vegetariánský i masitý.
INGREDIENCE
- 90 g mrkve
- 20 g mořských řas
- 80 g fazolových klíčků
- 4 lžíce sójové omáčky
- 30 g čínského zelí
- 300 g rýže
- 2 vejce
- 60 g pálivé paprikové (chilli) omáčky
POSTUP:
- Mrkev, fazolové klíčky a čínské zelí spařte jednotlivě v osolené vodě a odložte stranou.
- Do velké misky naaranžujte rýži uvařenou v osolené vodě, na ni vedle sebe rozložte orestovanou zeleninu, mořské řasy, pálivou omáčku, ztracená vejce a vše pokapejte sójovou omáčkou. Každý si svůj bibimbap před konzumací sám zamíchá.
- Ztracené vejce: ´Vajíčko rozklepněte do misky s octem (asi 100 ml) a společně pak vlijte do litru vroucí, osolené vody roztočené do víru. Vařte zvolna čtyři minuty, poté vejce vylovte děrovanou naběračkou.
Manakish

Manakish, také manaqish nebo manakeesh jsou tradiční placky z kynutého těsta zapékané s různými náplněmi. Setkáte se s nimi v kuchyních Sýrie, Libanonu, Izraele či Jordánska, říká se jim pizza Středního východu. Na přípravu můžete použít pita chléb.
INGREDIENCE
- 1 placka pita chleba
- 60 g eidamu 40%
- 50 g nivy
- 50 g kozího sýru
- 30 g zelené papriky
- 30 g červené papriky
- 8 černých oliv
- 20 g cibule
- 10 g smetany
- oregano
- sezam
- olivový olej na smažení
POSTUP:
- Pita chléb potřete smetanou a posypte eidamem, nivou, kozím sýrem, paprikami, olivami a cibulí.
- Oregano se sezamem osmažte a nasypte na pitu. Celé pak zapečte 10 minut na 180 °C.
Tofu stir fry

INGREDIENCE
- 100 g tofu natural
- 180 g žampionů
- 150 g pórku
- 5 g čerstvého zázvoru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 g solamylu
- 100 ml zeleninového vývaru
- třtinový cukr
- sůl
- olej
- sezam
- čerstvý koriandr
POSTUP:
- Tofu nakrájené na kostičky orestujte, přidejte žampiony, pórek, sójovou omáčku, zeleninový vývar, zázvor, cukr, sůl.
- Nakonec zahustěte solamylem rozmíchaným v trošce vody. Podávejte s rýží ozdobené zeleným koriandrem a sezamem.
FX Gourmet seitan tortilla s jogurtovým dipem

Seitan, známý i jako pšeničný lepek, zjednodušeně gluten anebo jen lepek, je potravina vyrobená z pšeničného lepku. Tvoří vegetariánskou alternativu k masu, kterému se podobá víc než sójové výrobky. Uplatňuje se zejména v asijské kuchyni.
INGREDIENCE:
Na tortillu:
- 240 g seitanu
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 rajče
- 1/2 salátové okurky
- 1 paprika
- 1 mrkev
- 50 g ledového salátu
- 50 g salátu lollo rosso
- 100 ml olivového oleje
- 50 ml sójové omáčky
Na dip:
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžíce octa
- jarní cibulka
- sůl
- pepř
- petrželová nať - podle chuti
POSTUP:
- Seitan s cibulí a česnekem orestujte na oleji se sójovou omáčkou.
- Tortillu naplňte salátem a zeleninou, přidejte orestovanou směs a celé přelijte dipem.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
- Vegetarián labužník - Božena Ševčíková, Pavla Momčilová
- Vaříme pro vegetariány: Zeleninový zážitek bez hranic - Marianne Zunnerová
- Tajemství východu: Edice Apetit - Apetit
- Exotické kouzlo kuchyně Malajsie / Exotic Charm of Cuisine of Malaysia - Jaroslav Olša
- Sportovní výživa pro vegetariány a vegany - Mareike Grosshauser