Hlavní obsah

Marinované maso pomáhá redukovat cholesterol

Novinky, Famous
TAJPEJ

Vědci z tchajwanské Fu Jen University zjistili, že marináda dokáže výrazně redukovat nezdravý cholesterol, který vzniká při vaření. Doporučují proto maso před přípravou naložit do marinády, která ovšem musí obsahovat sojovou omáčku nebo cukr. Právě ty dvě složky dokáží z vepřového masa vytáhnout škodlivý cholesterol.

Článek

Vysoká hladina cholesterolu má negativní dopad na lidské buňky a může způsobovat ucpávání cév, nemoci srdce nebo vést až k rakovině.

Tchajwanští vědci pod vedení doktora Bing-Huei Chena zkoumali efekt marinády u vepřového masa. Maso naložili do marinády složené pouze ze sójové omáčky, cukru a vody před jeho přípravou.

Marináda se dá udělat i zdravě

"Marinování je opravdu přínosné," řekl doktor Chen novinářům. Přínos připisuje "zhnědnutí", při kterém vznikají antioxidanty, jež neutralizují molekuly ničící tělesné buňky.

Chen dodal, že obyčejná marináda může obsahovat pouze jedno procento sójové omáčky, deset procent cukru a zbytek vody, což zaručí nízký přísun kalorií a malé množství soli, přesto jde o zdravou a cholesterol likvidující pochoutku.

Související témata:

Související články

Cholesterol svědčí mozku

Mozek člověka s vysokou hladinou cholesterolu v krvi je mnohem výkonnější než osob, jejichž organismus ho produkuje jen v přiměřeném množství. K tomuto...

Výběr článků

Načítám