Článek
Mandle jsou plné živin a je zcela jedno, v jakém stavu je konzumujete. Ať už si je dáte celé se slupkou či bez, sekané, rozemleté na mouku nebo zvolíte tekuté skupenství v podobě mandlového mléka, dozajisté patří do skupiny takzvaných superfoods. Jaké nejen zdravotní benefity přinášejí?
Zdraví střev
Výzkumy ukázaly, že syrové i pražené mandle působí jako prebiotika, která slouží jako potrava pro tělu prospěšné bakterie nacházející se ve střevech, které jsou spojovány s imunitou, protizánětlivými vlastnostmi a dobrým duševním zdravím.
Pomocník v hubnutí
Podle nejnovějších studií konzumace ořechů, včetně mandlí, snižuje index tělesné hmotnosti BMI (míra hmotnosti ve srovnání s výškou). Kombinace zdravých tuků, rostlinných bílkovin a vlákniny v mandlích totiž vedou pocitu nasycení a zpomalují návrat hladu. Podle nového výzkumu navíc mandle obsahují o 20 % méně kalorií, než je uvedeno na štítcích, protože některé kalorie nejsou absorbovány traktem do krevního řečiště.
Snažíte se běháním zhubnout? Vyvarujte se následujících chyb
Bojovník za lepší vlasy a pleť
Zhruba čtvrt hrnku mandlí obsahuje štědré množství zdravého tuku, vlákniny, ale také polovinu denního cíle v příjmu vitaminu E, který působí jako antioxidant chránící buňky před poškozením, které může vést k předčasnému stárnutí. Tento antioxidant navíc podle serveru Health pomáhá v hojení ran a působí i jako prevence proti nádorovému bujení.
Chrání srdce
Mandle a další ořechy také pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšují cévní funkce, což znamená, že pomáhají uvolňovat krevní cévy a snižují ztuhlost tepen. Lidé, kteří jedí mandle pravidelně mají navíc podle studií méně tuku v oblasti břicha a stehen než ti, kteří těmto ořechům neholdují.
Může se vám hodit na Zboží.cz: